‘The Sixties aan de Durme’ blikt terug op leven en loopbaan van Marc De Gryze

The Sixties aan de Durme door ogen van Marc De Gryze:“Ik had ongetwijfeld ook een bosbrosser kunnen zijn”

Marc in zijn habitat: het Molsbroek. Foto: ies

Lokeren -

Marc De Gryze (73) is allerminst een grijze muis in Lokerse politiek of het verenigingsleven geweest. Zelf omschrijft hij zich als een ‘rood met een groen randje’. Maar vooral is De Gryze een product van zijn generatie: de “gouden jaren 60”.

Zijn kleinzoon Stan stapte donderdagmiddag mee in de klimaatbetoging in Lokeren. “Uit overtuiging maar allicht ook wel met een trekje rebelsheid en schalksheid. Dat maakt me toch wel een beetje fier want dat typeert mij wel. Ik had ongetwijfeld ook een bosbrosser kunnen zijn”, vertelt Marc De Gryze bij de voorstelling van het boek ‘The Sixties aan de Durme’. Dat boek geeft een kijk op het leven van socialist De Gryze die niet alleen 30 jaar in de gemeenteraad zat, waarvan 18 jaar als schepen, maar tussendoor ook nog mee de Lokerse Jazzklub, de T-Klub en de Lokerse Feesten oprichtte.

Stadsarchivaris Nico Van Campenhout kwam met het idee voor het boek nadat De Gryze (73) zijn zolder had leeggemaakt en zijn persoonlijk archief aan het stadsarchief had geschonken. “In het leven en de loopbaan van Marc zitten zoveel verhalen die we niet mogen verloren laten gaan voor de Lokeraar,” vond Van Campenhout die eerder ook al werken samenstelde rond onder meer gewezen burgemeesters Georges Anthuenis en Hilaire Liebaut. “Ik ben eerlijk gezegd ook wel een beetje fier dat ik in dat rijtje sta”, zegt De Gryze. In het boek blikken een aantal strijdmakkers en generatiegenoten terug op de sixties. Maurice Verslycken en Willy De Fleurquin hebben het over de jeugd en het studentenleven in de jaren 60. “In 1966 betoogden wij hier in Lokeren ook al voor Leuven Vlaams", herinnert De Gryze zich.

Guido Ros (jazzklub) en Jean-Pierre Rosseel (Lokerse Feesten) rakelen tal van anekdotes op die ze samen met De Prieze, de bijnaam die De Gryse al heel zijn leven draagt, meemaakten. Voormalig schepen Jerome Van Doorslaer (Open VLD), met wie De Gryze bij ettelijke liters bier de discussies tijdens de vele gemeenteraadszittingen achteraf aan de toog nog een verlengstuk gaf, belicht het Lokerse uitgaansleven en de rol die de voormalige SP.A-schepen daarin speelde.

“Veel jongeren kregen in de jaren 60 de kans om te gaan studeren. Ik was één van hen. Zo konden we onze blik verruimen. Daaruit zijn veel organisaties ontstaan, zowel politiek maar ook cultureel en zelfs de eerste milieugroepen kwamen toen al op. Veel organisaties van toen drukken nu nog altijd hun stempel op onze omgeving. Dat doet me iets”, aldus De Gryze. Intussen heeft hij zijn activiteiten danig afgebouwd. Hij is enkel nog lid van de Lokerse Jazzklub.

INFO

INFOThe Sixties aan de Durme is verkrijgbaar in Infopunt Toerisme, de bibliotheek en het stedelijk museum.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio