Metseltekens eeuwenlang verstopt onder slagvensters oudste woning op Markt

Heemkundige gaat shoppen met vrouw en doet per toeval ontdekking aan oudste gebouw

Heemkundige gaat shoppen met vrouw en doet per toeval ontdekking aan oudste gebouw

Koen Peeters toont de metseltekens die hij heeft gevonden. Foto: mto

Mol -

Een heemkundige heeft metseltekens ontdekt op ’t Steentje, de oudste woning op de Markt in Mol. “Op de abdijmuur van Postel heb ik jaren geleden al zo’n tekens gevonden, maar voor een burgerhuis is het wel uniek”, zegt Koen Peeters.

Metseltekens zijn decoratieve figuren in metselwerk die worden gevormd door afwijkend gekleurde bakstenen. Koen Peeters ontdekte dergelijke tekens op ’t Steentje, de oudste woning op de Markt in Mol. Dat gebeurde bij toeval, tijdens het winkelen.“Ik was hier met mijn vrouw aan het wandelen toen ik plots de tekens op de gevelmuur van ’t Steentje zag”, vertelt hij. “Normaal gezien hangen er slagvensters op die plaatsen, maar nu zijn die door de eigenaar weggehaald om ze te laten restaureren. Daarom is het een gelukkig toeval dat ik eropuit ben gekomen, want ze vallen ook niet zo hard op”, zegt Peeters.“In ieder geval is er de laatste driehonderd jaar nooit iemand geweest die van het bestaan van die de tekens afwist, want de slagvensters hebben daar al die tijd vóór gehangen. Ik ben actief bij de Heemkundige Kring van Mol en heb meteen contact opgenomen met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Dat was ook heel opgetogen over deze vondst.”

Bescherming tegen het kwade

Volgens Peeters zijn de tekens ook meer dan alleen maar een fantasie van de metselaar. “Metseltekens hebben eigenlijk een symbolische functie”, zegt hij. “Zo zie je onder meer een T-kruis dat diende als bescherming tegen het kwade, een hart dat verwijst naar het Heilig Hart van Jezus of Maria, en een levensboom die een teken is van voorspoed en een goede oogst. Een ander metselteken op de gevel is een Odal, een symbool dat eveneens dient als bescherming. Dergelijke tekens werden tot eind zeventiende, begin achttiende eeuw op belangrijke bouwwerken gezet. Nadien verdween het gebruik. In ieder geval is het een speciale vondst. Op een muur in de abdij van Postel heb ik vele jaren geleden al zo’n tekens gevonden, maar voor een burgerhuis is het wel uniek. En wellicht zijn ze maar voor korte tijd te zien, tot de slagvensters weer worden geplaatst. Vermoedelijk heeft deze vondst ook geen verdere gevolgen voor de eigenaar, want ’t Steentje is al een beschermd gebouw sinds 2000.”

De vondst van de metseltekens levert zo extra informatie op over de geschiedenis van ’t Steentje, die in het verleden al uitvoerig is beschreven.

Woonplaats voogd

“Volgens de overlevering is dit de oudste woning op de Markt”, vertelt Koen Peeters. “In de middeleeuwen woonde hier de voogd. De naam zou ook verwijzen naar het feit dat het om het enige stenen huis in de omgeving gaat.’t Steentje in zijn huidige vorm is al in 1572 beschreven. En het huis geeft ook uit op de Molderdijk, de oude verbindingsweg tussen Mol en Balen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio