Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Bossen voor brossers: Tuinbouwschool Melle plant tienduizend bomen en struiken

Onder de noemer ‘Bossen voor brossers’ plantten vierhonderd leerlingen en leerkrachten van de Tuinbouwschool maar liefst tienduizend bomen aan. Foto: ivh

Melle / Wetteren -

Warm gekleed en met stevige schoenen aan waren gisteren vierhonderd mensen drie uur in guur weer aan het werk om in het koppelingsgebied Rieme-Zuid een klimaatbos van een hectare te planten. Dat gezamenlijk initiatief van Tuinbouwschool Melle en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) liep onder de noemer ‘Bossen voor brossers’.

“Zoals leerlingen van veel andere scholen waren ook onze leerlingen de jongste weken zeer bezorgd over het klimaat. Een twintigtal leerlingen van vooral de richting Natuur en Groentechnische Wetenschappen nam al tweemaal deel aan de klimaatbetogingen. Naast protesteren wilden ze echter ook iets opbouwends doen. Via de Projectgroep Gentse Kanaalzone kwamen we daarvoor bij de VLM terecht”, zegt directrice Brigitte De Baere.

Behalve een klas van de studierichting Dieren, waarvan de leerlingen de dieren op school moesten verzorgen, namen alle leerkrachten en personeelsleden deel aan de grootschalige plantactie. Hoewel de putjes vooraf machinaal waren gegraven, was het planten van tienduizend stuks hazelaar, Gelderse roos, veldesdoorn, boswilg, sleedoorn, lijsterbes, hondsroos, vlier, wilde liguster, rode kornoelje, haagbeuk en zomereik op het modderige terrein geen sinecure.

Proefopstellingen

“Onze leerlingen beseffen dat moet worden ingegrepen om de uitstoot van CO2 in te dijken en dat een bos in volle ontwikkeling de CO2-hoeveelheid aanzienlijk reduceert. Ze gingen dan ook meteen akkoord om te helpen bij het aanplanten van dit bos”, bevestigt leraar Toegepaste Ecologie David Vander Haeghen uit Wetteren.

De leerlingen van de Tuinbouwschool hielpen ook al mee aan het planten van het klimaatbos van Ugent en zorgden voor de vergroening van heel wat speelplaatsen. “Op school tonen proefopstellingen van de vakken Milieu en Biotoopstudie aan dat bosjes een positief effect hebben op de omgeving en het klimaat. Daarvan zijn onze leerlingen overtuigd. Ze helpen dan ook graag mee”, stelt Vander Haeghen.

Alana Vandenbossche (14) uit Gontrode zit in het tweede jaar beroepssecundair onderwijs van de studierichting Dier. Ze nam voor het eerst deel aan een plantactie. “Als we onze wereld niet om zeep willen helpen, moet er iets veranderen. Ik ben blij dat ik kan meehelpen aan het planten van een bos. Daarvoor trotseer ik graag het slechte weer.”

Het beste van Enkel voor abonnees