Brand in woonzorgcentrum in Drogenbos na ontploffing: “Oorzaak wellicht geen obus of gasfles, wel buskruit”

Drogenbos -

De uitslaande brand die vrijdagavond gewoed heeft in het woonzorgcentrum Palmyra in Drogenbos, zou dan toch niet veroorzaakt zijn door de ontploffing van een gasfles, maar door het buskruit dat in de getroffen kamer aanwezig was. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. De bewoner van de kamer, een voormalige brandweerman, kon nog niet worden ondervraagd. De man raakte gewond, maar verkeert niet in levensgevaar.

De ontploffing deed zich voor in een serviceflat op de gelijkvloerse verdieping van een gebouw aanpalend aan het woonzorgcentrum. Intussen is duidelijk dat het om de serviceflat van een oud-brandweerman ging.

Een raam werd weggeblazen door de explosie. “Al de bewoners van de appartementen in deze unit zijn geëvacueerd naar een aanpalend gebouw van hetzelfde woonzorgcentrum. Het gaat in totaal om 44 mensen”, aldus Calmeyn. Er vielen geen gewonden. De bewoners van de gelijkvloerse verdieping, een tiental personen, moesten de nacht elders doorbrengen. Zij kregen de keuze tussen een kamer elders in het centrum, een hotelkamer of de eigen familie.

Aanvankelijk werd gedacht dat een obus de oorzaak was van de ontploffing en brand, omdat er in de kamer meerdere obussen werden aangetroffen. De burgemeester van Drogenbos meldt zaterdag intussen dat de ontploffing wellicht werd veroorzaakt door een gasfles. “Er werden wel obussen aangetroffen in de kamer waar de ontploffing plaatsvond, maar na onderzoek door DOVO blijkt dat de kans dat er daar één van is ontploft, gering is”, aldus de burgemeester.

Daarna meldde het parket dat ook een gasfles vermoedelijk niet de oorzaak was, maar wel buskruit. In de kamer van de bewoner werden naast obussen ook vuurwerk en buskruit gevonden. “Volgens de branddeskundige voerde de bewoner van de kamer, een voormalige brandweerman, waarschijnlijk een manipulatie uit met dat buskruit en is daarbij iets misgegaan, waardoor er een ontploffing heeft plaatsgevonden. Voorlopig gaan we alleszins niet uit van kwaad opzet. De man zelf is gewond geraakt maar verkeert niet in levensgevaar. Hij zal begin volgende week verhoord worden.”

Brand in woonzorgcentrum in Drogenbos na ontploffing: “Oorzaak wellicht geen obus of gasfles, wel buskruit”
Foto: ssj
Brand in woonzorgcentrum in Drogenbos na ontploffing: “Oorzaak wellicht geen obus of gasfles, wel buskruit”
Foto: ssj
Corrigeer

MEER NIEUWS