Gent verzuipt stilaan in bootjes: “Nog geen ongeval, maar lang zal het niet meer duren”

Gent verzuipt stilaan in bootjes: “Nog geen ongeval, maar lang zal het niet meer duren”

Zomer in Gent: privébootjes en kajakkers laveren tussen de klassieke toeristenbootjes. De Gentse binnenwateren zijn het slachtoffer van hun eigen succes. Foto: fvv

Gent -

Kajakkers en huurders van bootjes krijgen binnenkort de vaarregels ingeprent voor ze de Gentse binnenwateren op mogen. “We vrezen voor ongevallen als we dat niet doen”, zegt Rudy Vanderween, de Gentse coördinator van het watertoerisme. Want ook op het water is Gent zeer populair aan het worden.

Vandaag, zaterdag, begint Bel­gian Boat Show in Flanders Expo. Onder de 25.000 bezoekers worden extra veel Gentenaars verwacht. Nu de Gentse binnenwateren almaar leuker worden, willen almaar meer liefhebbers uit het Gentse een eigen boot(je), leert een rondvraag van de redactie naar de toestand van het watertoerisme.

Wachtlijsten

De wateren in en om Gent zijn het slachtoffer van hun eigen succes. “In de jachthaven bij de Sneppebrug worden de wachtlijsten almaar langer”, zegt Rudy Vanderween, de ambtenaar die het watertoerisme in Gent coördineert. “Wie daar met een boot wil liggen, moet soms jaren wachten om een plaats te krijgen.”

Zo’n aanlegplaats is niet voor iedereen nodig, overigens. Wie aan het water woont, heeft het recht om een eigen boot voor de deur te leggen, als hij daarvoor toestemming krijgt van het agentschap De Vlaamse Waterweg. Onder meer op de Coupure maken almaar meer bewoners van dat recht gebruik.

Kajaks en kano’s

De grootste toevloed aan waterliefhebbers zie je bij kajakkers en kanoërs. Die komen deels van de clubs bij de Watersportbaan via de Leiekaai naar de binnenwateren. Maar almaar vaker komen ook bestelwagens met hele ladingen kajaks voor groepsactiviteiten naar de stad. Die gaan dan bijvoorbeeld bij het Baudelopark het water in en kruisen plots de huurbootjes die bij de Coupure vertrekken én de klassieke toeristenbootjes.

Vanderween: “Die mensen kennen de vaarregels niet. Er zijn nog geen ongevallen gebeurd, maar we vrezen dat het niet lang meer zal duren. Daarom starten we vanaf het nieuwe vaarseizoen in mei met een sensibiliseringsactie.”

Sloepen zijn in

In theorie zijn de vaarregels simpel (zie kader): u moet rechts varen en voorrang van rechts verlenen, u mag niet halt houden onder een brug en zeker niet dwars op de vaarweg gaan liggen. Voorts zijn er nog wat specifieke verkeersborden, zoals dat ene dat bepaalt dat motorboten bij het Gravensteen de Lieve niet op mogen.

Jaar na jaar kopen meer Gentenaars een eigen boot. “Vooral sloepen zijn in”, zeggen de Gentse verkopers Booot en Dolinda Boats. “De tijd van de snelle motorboten is wat voorbij. Mensen willen gewoon van de rust van het water genieten, met vrienden, een aperitief, wat hapjes ...”

Elektrische motoren

“Die trend zie je ook op de Bel­gian Boat Show”, zegt beurswoordvoerder Pit De Jonge. “De tijd van de megaluxejachten is wat voorbij. Wij zien vooral boten voor dagjestoeristen. Ofwel gaat het dan om mensen die sensatie en snelheid willen, ofwel net de rust van bijvoorbeeld de Coupure, de Leie en de Schelde in Gent.”

Daarbij horen de passende boten: vlotten zijn in, al dan niet zelf gemaakt, terwijl ook elektrische motoren hun opgang maken op sloepen. “Op de Belgian Boat Show hebben we zelfs bouw­dozen om zelf een kano te maken”, zegt De Jonge.

Belgian Boat Show, tot 17 februari in Flanders Expo. www.belgianboatshow.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio