Deze Italiaanse heeft hét verhaal van het WK schaatsen: ze is excentriek, volgt het pad van Bart Swings én heeft een bekende tante

Deze Italiaanse heeft hét verhaal van het WK schaatsen: ze is excentriek, volgt het pad van Bart Swings én heeft een bekende tante

Het WK afstanden in Inzell gaat zijn laatste dag in. Op het programma staan de 1.500 meter en de massastart. Bart Swings is medaillekandidaat op de massastart bij de mannen. Hetzelfde geldt voor Francesca Lollobrigida bij de vrouwen. Een Italiaanse met een apart verhaal.

Lollobrigida, geboren in Rome, werd onlangs 28 jaar. Ze neemt op het WK deel aan liefst vier wedstrijden: 3.000 meter (11de), ploegenachtervolging (8ste), 1.500 meter en massastart. Zondag moet haar hoogdag worden, net als bij Bart Swings. Zeker op de massastart is ze één van de topfavorieten. De Italiaanse leidt dit seizoen namelijk de wereldbeker. Al komt het gevaar ook uit Nederland, met name van Irene Schouten.

In Inzell is ze ook een beetje uit op de wraak. Op de Olympische Spelen in Pyeongchang liep het mis en werd ze pas zevende. “Ik ben nog altijd boos over die wedstrijd”, zei ze in een interview met de Internationale schaatsfederatie ISU. “Er was een Estse die wegreed en niemand deed wat. Iedereen keek naar mij om het gat te dichten. Bij een wereldbeker zou ik het op zijn beloop hebben gelaten, maar dit waren de Spelen. En dus ging ik rijden… Ik dacht daarna even aan stoppen, maar ik heb veel van die wedstrijd geleerd. Ik ben er sterker door geworden. Ik heb ook mijn aanpak veranderd. Ik vergeet nu alle toestanden rond het skeeleren als ik op het ijs sta.”

Deze Italiaanse heeft hét verhaal van het WK schaatsen: ze is excentriek, volgt het pad van Bart Swings én heeft een bekende tante
Foto: AP

Ja, net als Swings komt ook Lollobrigida uit het skeeleren. Ze heeft zeven EK-medailles (waaronder vier keer goud) op haar palmares staan en ze werd ook drie keer wereldkampioen. Daarmee is ze niet zo succesvol als Swings, die twaalf wereld- en zestien Europese titels telt, maar de Italiaanse volgt wel hetzelfde pad als onze landgenoot. En beide zijn ze in Inzell op zoek naar hun eerste medaille op een WK afstanden. Lollobrigida lijkt alvast in vorm want dit jaar werd ze nog knap derde op het EK allround.

Excentriek en bekende tante

De Italiaanse woont tijdens het schaatsseizoen in Heerenveen en dat is niet altijd gemakkelijk. “De voorbije twee jaar was mijn moeder erg ziek”, zegt ze. “Het is dan erg moeilijk om in het buitenland te zitten terwijl je weet dat je moeder voor haar leven vecht. Ze werd geopereerd en kreeg chemotherapie, maar daaraan bleek ze allergisch. Ze was bijna dood, maar ze kwam er uiteindelijk door. Een jaar later kwam de kanker terug en moest ze weer heel dat proces doormaken. Dat waren zware tijden, maar we zijn een sterke familie en mijn moeder is nu beter. Dat maakt het voor mij ook makkelijker om te focussen op mijn sport.”

Lollobrigida valt trouwens meteen op als ze passeert in de mixed zone in Inzell. Ze wisselt regelmatig van haarkleur. Soms is ze blond, dan weer een mix van roze en af en toe scheert ze een deel van haar lange manen gewoon af. En met haar nagels doet ze altijd iets speciaal. Op haar Instagram met bijna 13.000 volgers kan je het allemaal volgen.

En dan is er natuurlijk nog haar bekende tante. Dat is namelijk Gina Lollobrigida, die in de jaren vijftig en zestig Amerika veroverde en de weg plaveide voor haar nog bekendere landgenote Sophia Loren. Lollobrigida speelde onder andere samen met Frank Sinatra in de film Never So Few uit 1959.

“Zij is de tante van mijn opa”, aldus Francesca, die ook regelmatig contact heeft met haar tante. “Ik zie haar ongeveer eens per jaar en ze was ook te gast op mijn bruiloft. Wel bijzonder, ja. Maar ik praat daar niet vaak over. Het gaat om het schaatsen”, zei ze aan schaatsen.nl.

Deze Italiaanse heeft hét verhaal van het WK schaatsen: ze is excentriek, volgt het pad van Bart Swings én heeft een bekende tante
Gina Lollobrigida. Foto: Photo News
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.