Uma Chine: zoek niet naar de naam op de hoes

Foto: Juan Carlos Beaz

Gent - Er is in Gent alweer een nieuwe groep ontstaan uit muzikanten die elk wel al in een andere band spelen: Uma Chine begon in de lente van 2017 te repeteren en net geen twee jaar later presenteren ze woensdag in de Handelsbeurs hun titelloze debuutplaat. Frontvrouw Nele De Gussem vertelt het verhaal van de groep, de groepsnaam, de plaat en de hoes waar de naam van de groep niet op de front staat.

Nele De Gussem mag dan wel frontvrouw zijn en de nummers allemaal zelf geschreven hebben, Uma Chine is wel een groep. Muziekliefhebbers kunnen Nele De Gussem overigens kennen van groepjes als Maya’s Moving Castle, Future Old People Are Wizards, Inwolves en BRNS. De Gussem, bij Uma Chine goed voor gitaar en zang, vroeg ook Rana en Sherien Holail Mohamed, twee van de zes Binti-zussen die zelf ook de eigen groep Binti hebben.  “Ze zijn tweelingzussen, en hun stemmen zijn zo goed als identiek. We zingen bij Uma Chine veel nummers meerstemmig, met drie, dat klinkt wel goed.”

Niet dat Uma Chine een vrouwengroep is, er spelen ook nog drie heren mee, ook met ervaring in andere groepen: Simon Raman op drums (ook bekend van Steiger en Ivy Falls), Nils Vermeulen op bas (Jukwaa) en Gilles Vandecaveye-Pinoy aan de synths. Die laatste is bekend van Steiger en PJDS.

Zo lijkt Uma Chine één van de vele bewijzen dat er in Gent echt wel een muziekcommunity aanwezig is, en dat muzikanten elkaar treffen tijdens jamsessies en op een bepaald moment een nieuwe groep vormen.
Poprock met experimentele invloeden 
Nele De Gussem: “Ikzelf studeerde klassieke gitaar aan het conservatorium en ben ook met hedendaagse muziek bezig. Met Uma Chine wil ik graag poprock brengen die straf in elkaar gestoken is, met wat experimentele invloeden, maar dan ook weer niet te moeilijk klinkt. Daar moeten ondermeer de harmonie in de stemmen en de ritmische patronen voor zorgen. Maar met muzikanten die een jazzachtergrond hebben weet je zo dat die wel eens buiten de lijntjes kleuren. Dat kan boeiend zijn. Tijdens repetities durven ze mij daar al eens mee te verrassen, we zien wel hoe ze zich op het podium gedragen.” (lacht) “Maar ik heb er alle vertrouwen in: als ik samen met de Binti-zussen vooraan het podium sta, weet ik dat zij doen wat ze moeten doen om ons te ondersteunen.”
Uma Chine: de naam
Uma Chine. De naam dus. Geen Chinese invloeden blijkbaar. “Al van bij de eerste repetitie vonden we dat we tegen dat we met de groep naar buiten zouden komen een naam moesten hebben. Na een korte brainstorm waren we het over twee dingen eens: alle bandleden zijn mensen (humans) en we werken met instrumenten (machines). Volgde een kort klank en woordspelletje en dat leidde tot Uma Chine.
Uma Chine: de hoes
De hoes, en hoe de plaat tot stand kwam. Nele De Gussem toont ons de hoes: “Dit beeld heeft twee jaar op mijn kamer gehangen. Gevonden op internet. Van de Amerikaanse artiest Juan Charlie Beaz. Ik vond het inspirerend: een zonsopgang (al kan je er ook een kiwi in zien), een nieuw begin, kleurrijk, een beetje absurditeit. En optimistisch ook. “Iedereen heeft al eens een periode dat hij niet zo optimistisch is, maar ik had voor mezelf besloten dat ik niet langer een zwartkijker zou zijn, maar volop voor het optimisme zou gaan. Die beelden en kleuren inspireerden mij bij het schrijven van de nummers. En ja, ik heb de artiest gecontacteerd en gevraagd onder welke voorwaarden ik het beeld mocht gebruiken. Het mocht, gratis zelfs, als we maar zijn naam niet vergaten te vermelden. Uit respect beslaat het beeld de volledige hoes, en hebben we er zelfs onze groepsnaam niet boven gedrukt”, aldus Nele De Gussem. Op die manier is Uma Chine dan ook weer uniek: een debuutplaat zonder titel, en de naam van de groep niet eens op de front van de hoes gedrukt. Dat is durven.

Ze heeft nog één anekdote: “We zijn dus beginnen repeteren in de lente van 2017, en ik had al eens gepolst bij de programmator van de Gentse Feesten aan Sint-Jacobs of er geen plaatsje vrij was op het podium. Maar dat bleek nog wat te vroeg. Ik zei hem wel uitdrukkelijk dat hij mijn nummer mocht opslaan, en mij mocht bellen in het geval er een groep zou wegvallen. En wat gebeurde? Tijdens de Gentse Feesten kreeg ik op een dag om 13 uur een telefoontje dat er een groep had afgebeld. En dat we om 19 uur op het podium moesten staan. Na een rondje bellen, is het ons nog gelukt ook.”

Uma Chine is uit op StarMan Records. Woensdag 13 februari, releaseconcert in de Handelsbeurs.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio