Cast bulkt van muzikaal talent, met rol voor Willy Herremans (De Buurtpolitie)

Theaterklassieker ‘Romeo en Julia’ laat nieuwkomers proeven van cultuur

Theaterklassieker ‘Romeo en Julia’ laat nieuwkomers proeven van cultuur

De cast brengt Romeo en Julia voor mensen die Nederlands leren; Foto: Tine De Wilde

Vilvoorde -

‘Theater van A tot Z' gaat op tournee met ‘Romeo en Julia’ in eenvoudige taal voor mensen die Nederlands leren. In het stuk spelen enkele bekende gezichten uit de musicalwereld mee zoals Willy Herremans, de commissaris uit het VTM-programma ‘De Buurtpolitie’.

‘Romeo en Julia’ is de opvolger van ‘Lachland’, een comedyproductie voor anderstaligen, die zo'n 20.000 toeschouwers trok. De regie is in handen van Dirk Van Vaerenbergh.

“Het wordt een grootse productie met zeven mensen op het podium”, zegt Van Vaerenbergh. “Ik vind het fijn om ons anderstalig publiek artistieke prikkels te geven. We verwachten veel Franstalige Belgen, vluchtelingen, migranten en expats op de voorstellingen. En ook tieners die OKAN-onderwijs volgen. Dit toneelstuk kan hen kennis laten maken met cultuur in het Nederlands.”

Cast

De acteurs in ‘Romeo en Julia’ zijn niet van de minsten. Romeo wordt vertolkt door Elias Bosmans, die vorig jaar als acteur afstudeerde aan het Conservatorium van Antwerpen. Julia is Liesbeth Roose, momenteel te zien in ‘40-45’ van Studio 100.

Verder spelen ook mee: musicalacteurs Charline Catrysse ('Pauline en Paulette’, ‘Hans en Grietje’, ‘Scrooge’ en ‘Nellie & Cezar') en Pieter Casteleyn ('40-45’, ‘Chaplin’, ‘The Rocky Horror Show’ en Ketnetreeks ‘Campus 12').

Een opmerkelijke rol is weggelegd voor Willy Herremans, die al elf seizoenen gestalte geeft aan commissaris Roger Berckmans in de populaire VTM-serie ‘De Buurtpolitie’. Hij speelt vader Lorenzo, de priester die Romeo en Julia trouwt. En dan zijn er nog Gregory Van Damme (bekend als Gringo uit Ketnetreeks ‘Amika') en actrice Jorka Decroubele ('Uki’, ‘Mijn ridder en ik').

Kwetsbare groep

‘Theater van A tot Z' maakt toneelstukken voor sociocultureel kwetsbare doelgroepen. Zo staat al twee seizoenen een blinde acteur mee op de planken in ‘Tiresias’, een voorstelling die aangepast is voor blinden en slechtzienden.

“Onze producties focussen op doelgroepen die weinig of geen cultuurervaring hebben, maar iedereen is welkom”, zegt dagelijks leider Peter Schoenaerts.

“Onze ‘Romeo en Julia’ zullen door veel mensen gesmaakt worden, ook al spelen we in eenvoudig Nederlands. Aansluitend bij de theaterproductie brengt het gezelschap een boekje uit met het scenario en didactische tips. Met de tekst en de bijbehorende opdrachten kunnen tieners en volwassenen die Nederlands leren zelf aan de slag gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld fragmentjes naspelen in de klas.”

Voorstellingen

Op woensdag 13 februari gaat ‘Romeo en Julia’ om 20.30 uur in GC De Bosuil in Overijse in première. Eerstvolgende voorstellingen zijn op 14 februari (Houthalen-Helchteren), 21 februari (Mechelen) en 28 februari (Asse).

Verder zijn er voorstellingen gepland in Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem en Sint-Genesius-Rode. Voor meer informatie over ‘Theater van A tot Z' en de speelkalender van ‘Romeo en Julia’: www.theaterAZ.be.

Deze theaterproductie kwam tot stand met steun van vzw ‘de Rand’, de Taalunie, het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven en de Orde van den Prince Vilvoorde.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio