VAR greep in de Brugse derby niét in: terecht of niet? Volgens ref Gumienny was 2-2 wel degelijk géén buitenspel

VAR greep in de Brugse derby niét in: terecht of niet? Volgens ref Gumienny was 2-2 wel degelijk géén buitenspel

Foto: rr

Club Brugge geraakte niet voorbij stadsrivaal Cercle. De beladen derby in het Jan Breydelstadion eindigde op een 2-2 gelijkspel. Bij twee van de vier doelpunten werd er naar de videoref gekeken, die twee keer niét ingreep. Vooral de tweede goal van Cercle had een buitenspelgeurtje, maar de VAr greep niet in. Terecht of niet? Volgens ref Gummienny was het géén buitenspel. Oordeel zelf aan de hand van de beelden!

LEES OOK. Het harde verdict van onze chef voetbal Ludo Vandewalle voor Club Brugge na derby: “Zo word je geen kampioen”

Fout op Wesley bij 1-1?

Club Brugge had de match bij een 1-0-stand onder controle en toch kwam een inspiratieloos Cercle met een gelukje langszij. Amrabat (26.) gleed een voorzet van Cardona ongelukkig voorbij zijn eigen doelman. Bij Club claimden ze een voorafgaande fout van Marega op Wesley maar de herhaling wees al snel uit dat er niets aan de hand was:

Buitenspel bij 2-2?

Na de pauze wilde Club de zege zo snel mogelijk veiligstellen, maar de dominante ‘bezoekers’ gaven in de zone van de waarheid niet thuis. De landskampioen kreeg net voorbij het uur ook het deksel op de neus, want Cardona dook plots alleen op voor doel en schoof het leer onder Horvath binnen. Maar stond Cardona geen buitenspel? Volgens de lijn die op televisie kan worden getrokken, wel. Alleen heeft de VAR die lijn niet ter beschikking. En dat hoeft in dit geval ook niet.

“Het was geen buitenspel doordat de pass van Bruno via de voet van een speler van Club bij Cardona belandt”, zegt ex-scheidsrechter Serge Gumienny. “Als de bal afwijkt op een stilstaande speler, wordt buitenspel niet opgeheven. Maar Amrabat steekt zijn voet bewust uit in een poging de bal tegen te houden. Dat noemen we een verdedigende actie en die heffen buitenspel wel op. Omdat Amrabat naar de bal gaat en die lichtjes raakt, is er volgens mij dus geen sprake van buitenspel. Het was dus een juiste beslissing om dat doelpunt goed te keuren.”

Aflevering 5: Geen Berge, wel dalen bij Genk Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.