Mathieu van der Poel kan volgende week een onmogelijk gewaand record van Sven Nys evenaren

Mathieu van der Poel kan volgende week een onmogelijk gewaand record van Sven Nys evenaren

Foto: BELGAIMAGE

Hoogstraten -

Mathieu van der Poel won zondag in Hoogstraten en blijft zo ongeslagen in de Superprestige. Hij telt nu zeven overwinningen in zeven wedstrijden, volgende zaterdag mikt hij in de slotmanche in Middelkerke voluit op een acht op acht. Iets dat slechts één man hem ooit voordeed. “Dat is een record dat ik wel graag wil delen”, klinkt het bij de Nederlandse veelvraat.

LEES OOK.Mathieu van der Poel pakt in Hoogstraten dertigste zege van het seizoen na slijtageslag, broer David en Gianni Vermeersch afgevoerd na zware val

Sven Nys is de enige die er tot op heden in slaagde om in hetzelfde seizoen alle manches van de Superprestige te winnen, dat was in het seizoen 2006-2007. De Kannibaal van Baal, toen nog in dienst van Rabobank, won dat jaar alle acht manches. “Acht zeges in acht wedstrijden, dat doet niemand mij nog na”, vertelde Nys tijdens de docureeks Flandriens van het Veld in 2012. Maar kijk: enkele jaren later is daar plots ene Mathieu van der Poel die op het punt staat om hetzelfde huzarenstukje op te voeren. “Nu ik zo dicht bij dat record ben, wil ik dat graag ook realiseren”, aldus Van der Poel na afloop van zijn zege in Hoogstraten.

Dubbele punten

Nys had tijdens dat bewuste seizoen weinig concurrentie in de 25ste editie van de Superprestige: niemand reed zo consistent voorin als hem. Nummer twee Erwin Vervecken telde na afloop veertig punten minder dan De Kannibaal van Baal: een enorme hoeveelheid als je bedenkt dat de winnaar er slechts 15 krijgt. Al waren er dat jaar, ter ere van het jubileum van de Superprestige, wel dubbele punten te verdienen tijdens de manches in Gavere-Asper en Diegem.

Mathieu van der Poel kan volgende week een onmogelijk gewaand record van Sven Nys evenaren
Het podium van de slotmanche in Vorselaar tijdens het seizoen 2006-2007: Erwin Vervecken (derde), Sven Nys (winnaar) en Klaas Vantornout (tweede). Foto: BELGAIMAGE

Overigens was er dat seizoen in Hoogstraten - waar Mathieu van der Poel vandaag opnieuw won - een akkefietje tussen Sven Nys en zijn Rabobank-teamgenoot Richard Groenendaal. De Nederlander moest het toen in de sprint afleggen tegen Nys en was daar duidelijk niet mee gediend, aangezien hij bij het overschrijden van de streep een wegwerpgebaar maakte.

Van der Poel deed het al eens bijna

Mathieu van der Poel kan komende zaterdag in de Noordzeecross in Middelkerke dus opnieuw geschiedenis schrijven. Opmerkelijk: twee jaar geleden slaagde VDP er al bijna in om een perfecte acht op acht te behalen in de Superprestige. Toen won hij zeven van de acht wedstrijden. Enkel de loodzware GP Région Wallonne op en rond het befaamde circuit van Spa-Francorchamps won hij niet: daar moest de regerende wereldkampioen zijn meerdere erkennen in Wout van Aert.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.