Waterratten duiken in vijver van zes graden: “Zalig toch”

Zwemmen in water van zes graden en nadien zo snel mogelijk klompen en badjas aan: “Een geweldige kick.” Foto: foto’s svl

Appels / Dendermonde -

Tientallen mannen en vrouwen die niet bang zijn om bij koude temperaturen hun borst nat te maken, verzamelden voor het IJsberenfestival naast het zwembad Olympos in Dendermonde.

IJsberenclubs van heel het land streden voor de titels van beste club en snelste ijsbeer. “Door de jaren heen zijn er hechte vriendschappen ontstaan tussen de concurrerende clubs uit Theux, Deurne, Huy, Boom, Brugge, Mol, Wachtebeke en de onze uit Dendermonde”, zegt Yorick De Plecker, secretaris van de Dendermondse IJsberen. “De meeste deelnemers vatten het zwemmen niet op als een competitieve sport. Sommigen haasten zich zelfs niet om als eerste uit het water te komen. Daarom krijgt iedere zwemmer een prijs uitgereikt, of hij nu als eerste of als laatste is aangekomen.”

Genieten met volle teugen

Het regende zondag en het water was zes graden warm. Niet echt perfect weer voor ijsberen.

“Wij zwemmen het liefst in water dat nog kouder is”, zegt Julien Van Regenmortel. “Ik ben al 32 jaar ijsbeer en geniet er nog altijd met volle teugen van. Enkele dagen na een duik voelt het aan alsof mijn lichaam meer weerstand heeft. Ik zou het voor geen geld van de wereld willen missen.”

De Boomse IJsberen waren flink vertegenwoordigd. “We komen elk jaar naar Dendermonde”, zeggen John Weuts en Luc Nuytemans. “De vijver hier heeft zacht water, helemaal anders dan een zwembad met chloor. Wij zwemmen door, maar winnen zit er meestal niet in. Wij ijsberen voor de sfeer en het plezier. In het meestal ijskoude water duiken geeft een geweldig gevoel, een kick zelfs. Als je uit het water stapt na vijftig meter zwemmen en je klompen en je badjas aandoet, dan lijkt het even of je heel veel aankan. Zalig toch.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio