Na twee verwoestende woningbranden in enkele dagen

Experts waarschuwen: “Stop met batterijen ’s nachts op te laden, het is levensgevaarlijk”

Experts waarschuwen: “Stop met batterijen ’s nachts op te laden, het is levensgevaarlijk”

In enkele dagen tijd zijn minstens twee woningen in vlammen opgegaan bij een brand die veroorzaakt werd door oververhitte batterijladers. Brandexperts zien het steeds vaker en slaken een noodkreet: gebruik alleen ‘officiële’ opladers en stop met toestellen ’s nachts op te laden. “Levensgevaarlijk”, klinkt het.

Een alleenstaande mama van 33 jaar uit Duffel raakte afgelopen weekend zwaargewond toen ze uit het raam van de tweede verdieping sprong om zo aan de vlammen te ontkomen. Oorzaak van de brand: de oplader van een smartphone die oververhit raakte.

Een defect aan de batterijlader van een elektrische fiets lag dan weer aan de oorzaak van de brand die afgelopen donderdag twee woningen van hetzelfde gezin in de as legde in het West-Vlaamse Lendelede.

Het komt volgens de brandweer steeds vaker voor. En officiële statistieken zijn er nog niet, maar ook Oscare, een nazorgcentrum voor brandwondenpatiënten, ziet steeds meer slachtoffers met brandwonden als gevolg van batterijen die vuur vatten, zegt woordvoerder Peter Van Rossum.

“Chinese rommel”

De FOD Economie deed twee jaar geleden al onderzoek naar batterijladers en de mogelijke gevaren. “Een van de belangrijkste tips die wij kunnen geven, is dat je altijd de originele oplader moet gebruiken die bij het toestel werd geleverd”, klinkt het.

Gebruik dus geen ‘Chinese’ rommel die je voor een paar euro’s koopt. Ja, je kan er je toestel mee opladen, maar riskeert het te beschadigen. “Maar vooral: ze kunnen brand veroorzaken. Merktoestellen met een bijgeleverde oplader zijn gekeurd, maar ‘goedkope nepproducten’ uit het buitenland zijn zeker niet altijd te vertrouwen.”

Experts verwijzen onder meer naar de laders die je bij ketens zoals Action koopt: je kan er je smartphone mee opladen voor een paar euro’s. Ze werken, maar niet zonder gevaren.

LEES OOK. Brand waarbij alleenstaande moeder ingesloten raakte werd veroorzaakt door oplader

Wat elektrische fietsen betreft raadt FederProCycle, de groepering van fietsspecialisten aangesloten bij vakorganisatie Federauto, aan om elektrische fietsen bij professionals uit de sector aan te kopen. Zo koop je een betrouwbare fiets met garantie en kan je er achteraf terecht voor onderhoud. Goedkopere fietsen hebben vaak minderwaardige batterijen. Alweer: die zijn niet zonder risico.

Sinds begin januari vonden in Vlaanderen en Nederland al minstens vijf woningbranden plaats door een defecte batterij van een elektrische fiets, zegt Tim Renders, brandpreventieadviseur bij de Leuvense brandweer.

“Wij raden aan een elektrische fiets altijd in het zicht te zetten wanneer de batterij wordt opgeladen. Nu gebeurt dat vaak in de garage of in de gang. Doe het ook nooit ’s nachts, maar overdag. En liefst in een ruimte waar een rookdetector hangt, zodat je direct gewaarschuwd wordt als er een probleem is. En als je weg gaat, trek de stekker van de lader dan uit.”

Experts waarschuwen: “Stop met batterijen ’s nachts op te laden, het is levensgevaarlijk”

Nooit ’s nachts opladen

Dat geldt trouwens niet allen voor fietsen maar voor alle oplaadbare elektrische apparaten. Smartphones, tablets, elektrische fietsen, drones, elektrische steps, zelfs babyfoons… Alles wat opgeladen moet worden, vormt een potentieel brandgevaar.

Apple en andere grote merken waarschuwen expliciet op de bijsluiter die bij hun toestellen zit dat de lithium-batterij beveiligd is tegen overladen. Maar ze raden wel aan om de smartphone eerst uit het hoesje te halen voor de oplaadbeurt: ook dat kan immers voor oververhitting zorgen. En belangrijk: ’s Nachts opladen is af te raden, zeker in de buurt van je bed, wegens mogelijk brandgevaar.

Voor het slapengaan nog snel even gsm en tablet aan de oplader hangen om de volgende ochtend met een volle batterij op te starten, het is een herkenbare maar dus potentieel erg gevaarlijke situatie. “We zien ontegensprekelijk een stijging van het aantal woningbranden door het opladen van elektrische toestellen”, waarschuwt ook Kristof Geens, woordvoerder bij Brandweer Zone Antwerpen.

Experts waarschuwen: “Stop met batterijen ’s nachts op te laden, het is levensgevaarlijk”
Foto: gva

Veel onheil is te voorkomen wanneer volgende tips van de brandweer in acht worden genomen:

  • Laad je gsm en andere toestellen steeds op in een ruimte waar een rookmelder aanwezig is en vermijd contact met brandbaar materiaal. Je gsm onder je hoofdkussen leggen terwijl je slaapt? Slecht idee. Maar ook je zetel is niet de beste plek. “De vonk kan sneller overslaan op textiel.”
  • Vermijd ‘overladen’: haal je toestel uit het stopcontact zodra het volledig opgeladen is.
  • Koop geen spotgoedkope opladers online, gebruik enkel de originele of koop ze bij een erkend merk.
  • Gooi kapotte opladers of versleten kabels meteen weg.
  • Laad je toestellen in de vooravond op in plaats van ’s nachts, zo kan je sneller reageren indien nodig.
  • Bij het opladen van je gsm verwijder je beter het hoesje of de cover, zo vermijd je oververhitting.
  • Koop kwalitatieve toestellen, de kans op een defect is minder groot. Let op met wat je online koopt.
Corrigeer

NIEUWS