Paniek in Engeland door alternatieve “shutdown”: paardenrennen liggen stil door de griep

Paniek in Engeland door alternatieve “shutdown”: paardenrennen liggen stil door de griep

Foto: Photo News

All Bets Are Off. Vergeet de Brexit of de Amerikaanse shutdown, heel wat Engelsen zijn dezer dagen vooral in de ban van de shutdown in de paardenrennen. Britse gokkers stonden dit weekend buitenspel op de paardenrenbanen omdat de autoriteiten worstelen met een paardengriep. Een shutdown van zes dagen zou woensdag normaal worden opgeheven maar er wordt gevreesd voor erger.

Sinds vorige week donderdag werden alle paardenrennen in Engeland opgeschort. De British Horseracing Authority (BHA), het bestuursorgaan van de sport, zegt dat de wedstrijden op zijn vroegst op woensdag zullen worden hervat. Momenteel worden tests uitgevoerd op volbloeden in het hele land.

Zaterdag werd de griepstam “Florida Clade 1” geïndentificeerd, een griep die voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika voorkomt. Britse paarden zijn gevaccineerd tegen de griepstammen Clade 1 en Clade 2, die in Europa voorkomen, maar deze griep is heftiger dan de Europese soort waardoor ook gevaccineerde paarden ziek kunnen worden. Voorlopig zijn er nog geen gevallen bekend van deze paardengriep op het Europese vasteland.

Paradepaardje in gevaar?

Voor de bookmakers is deze shutdown een forse klap, hoewel de paardenrennen de voorbije jaren aan belang hebben ingeboet door de vele (internationale) weddenschappen, niet in het minst in populaire sporten als het voetbal. Toch blijft de echte Brit graag zijn gokje wagen op één van de vele wedstrijden die er nog steeds plaatsvinden.

In de huidige zes dagen shutdown worden 23 meetings getroffen, goed voor 152 races. Om dat in perspectief te plaatsen, in 2018 werd 317 races geannuleerd door het slechte weer. Maar... de dreiging van een langere shutdown zorgt toch voor een kleine paniek. Want onder meer het immens populaire Cheltenham Festival is al binnen vier weken! In 2001 werd dat paradepaardje (sic) afgeblazen door een uitbraak van mond- en klauwzeer en dat vooruitzicht is een waar schrikbeeld.

En dus worden de controles nauwgezet opgevolgd. In totaal werden al tien positieve gevallen geteld bij racepaarden, al wordt verondersteld dat er buiten het racecircuit nog heel wat (onbekende) gevallen zullen zijn. Het voorbije weekend vond de BHA op de stal waar de griep voor het eerst uitbrak nog vier zieke paarden, op een andere stal werd een “verdacht geval” vastgesteld. Daarom wordt gevreesd dat woensdag misschien nog te vroeg komt want het vergt tijd om alle tests op volbloeden in het hele land te analyseren. “Het blijft van het grootste belang dat we omwille van onze paardenpopulatie geen onnodige risico’s nemen. Dit is geen verkoudheid, het is een zeer besmettelijke en mogelijk ernstige ziekte.”

De beslissing over de duur van deze shutdown wordt vanavond verwacht. Er kan ongetwijfeld wel al gegokt worden op de uitkomst daarvan...

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.