Roemeense dievenbende viseert Mediamarkt en ijspistes

Roemeense dievenbende viseert Mediamarkt en ijspistes

Foto: fvv

Gent / Mechelen / Brugge / Hasselt / Brussel -

Zes Roemenen moeten zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor een zestiental diefstallen, inbraken en poging daartoe. De mannen viseerden onder andere ijspistes en filialen van Media Markt. De vermeende leider riskeert vijf jaar effectieve celstraf.

Het gerecht kwam de bende op het spoor na een inbraakpoging op 17 januari vorig jaar bij Media Markt in Sint-Kruis bij Brugge. De daders hadden het gemunt op een kooi met iPhones maar het brandalarm ging af waarna ze zonder buit op de vlucht sloegen.

De speurders konden de feiten linken aan een gelijkaardige inbraak twee dagen eerder bij Media Markt in Hasselt. Daar sloegen de daders een vitrine in en gingen aan de haal met dure fototoestellen en lenzen.

Verder onderzoek via telefoontaps en observaties, voerde de speurders naar een appartement in Brussel dat gehuurd werd door Marian S. Op 28 mei volgde een huiszoeking in het appartement en werden zes verdachten gearresteerd. Volgens het OM is Marian S. de leider van de bende.

“Hij betaalde de huur van het appartement waar de bende verbleef”, stelde de procureur maandag. “Wie niet goed genoeg was om te stelen stuurde hij terug naar Roemenië. Hij nam ook zelf deel aan inbraken en voorverkenningen.”

Onderzoek linkte de bende ook aan inbraken in de ijspistes Kristallijn in Gent en Ice Skating Center in Mechelen. De schade die werd aangericht was telkens zeer groot. “Het ging meer om ramkraken met grof geweld”, vervolgde de procureur. “Deuren werden ingebeukt met zwaar materiaal en de ramen werden ingeslagen met palen van verkeersborden. De feiten werden ook in sneltempo gepleegd wat aantoont dat er voorverkenningen werden uitgevoerd.”

Bij Ice Skating Center konden de daders geen geld stelen, maar bij Kristallijn gingen ze aan de haal met bijna 20.000 euro cash. “Samen met de enorme materiële schade loopt het nadeel op tot liefst 41.000 euro”, zegt Geert Vanhoutte, de advocaat van Kristallijn. “De kluizen, wisselautomaten en kassa’s werden opengebroken en geplunderd. Om hun sporen uit te wissen werd alles volgespoten met brandblusapparaten.”

Voor Marian S. vroeg de procureur vijf jaar effectieve celstraf. Hij staat terecht voor acht inbraken, vier pogingen tot inbraak en een diefstal. Voor vijf andere verdachten vroeg hij tot vier jaar effectief. Een van de verdachten haalde een originele uitleg boven als motivatie voor zijn deelname aan de feiten. “Zijn familie zit in de bijenkweek in Roemenië”, stelde advocaat Maxime Van Winkel. “Maar het gaat slecht in die sector waardoor zijn familie in geldnood kwam. Hij wou hen enkel helpen.” De uitspraak volgt op 11 maart. Een zevende verdachte zit in de cel in Frankrijk en zal later worden berecht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees