Gentenaar valt vriend aan met machete “omdat hij hele dag dronk”: vier jaar cel voor poging doodslag

Gentenaar valt vriend aan met machete “omdat hij hele dag dronk”: vier jaar cel voor poging doodslag

Foto: AP/BLG

Gent -

Een 53-jarige Gentenaar is maandag in de correctionele rechtbank in Verviers veroordeeld tot vier jaar cel, deels met uitstel. Hij had in juli 2018 in Waimes geprobeerd een van zijn vrienden om te brengen met onder meer een machete, na een discussie over diens alcoholgebruik.

Een echtpaar had samen met hun dochter en schoonzoon en twee kennissen een verblijf voor vier dagen gehuurd in de Hoge Venen. Ze hadden beslist geen alcohol te drinken, behalve tijdens de barbecue op het einde van het weekend. “Mijn vriend, die ik al 27 jaar ken, had zich niet aan die afspraak gehouden en dronk de hele dag”, verklaarde de 53-jarige Gentenaar aan de rechter. Dat leidde tot een discussie die overging in een vechtpartij, waarbij de vijftiger eerst uithaalde met een schop en daarna met een machete. Het slachtoffer werd onder meer geraakt in het gezicht.

De dochter van beklaagde was formeel in haar getuigenis: “Mijn vader wilde hem doden”. De Gentse vijftiger was werkloos, maar gaf maandelijks honderden euro’s uit om drugs te kopen. Hij gebruikte zijn stempelgeld en het loon van zijn echtgenote om maandelijks 300 tot 600 euro aan drugs te spenderen, wat het gezin in financiële problemen bracht.

De rechtbank achtte de poging doodslag bewezen, en wuifde de vraag van de verdediging weg om het gebeuren te herleiden tot slagen en verwondingen. De Gentse vijftiger werd tussen 1996 en 2005 al driemaal veroordeeld voor slagen en verwondingen.

Naast zijn celstraf werd de man ook veroordeeld tot een begeleiding om zijn drugsverslaving en neiging tot geweld te overwinnen plus een opleiding van 50 uur om zijn woedeaanvallen te leren beheersen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees