Een menselijke kolonie op Mars in 2031? Plannen opgeborgen, want Mars One is failliet

Een menselijke kolonie op Mars in 2031? Plannen opgeborgen, want Mars One is failliet

Foto: Mars One

Het had een enorme stap voor de mensheid moeten zijn, maar de plannen om een kolonie op te bouwen op Mars moeten worden opgeborgen. Het bedrijf dat een enkele reis naar de rodeplaneet wilde aanbieden, is immers failliet. Ook de realityreeks over het futuristische onderwerp komt er dus niet. Dat laat Bas Lansdorp van Mars One aan RTL Z weten.

Mars One was een cruciale speler om de droom van een kolonie op Mars te kunnen verwezenlijken. zij moesten immers de financiering ophalen voor de missie en het bijhorende televisieprogramma. Maar dat bleek toch minder simpel dan gedacht.

Uitstel, geen afstel

In 2031 zou de eerste crew richting Mars gaan, in 2033 zou de tweede volgen om een menselijke kolonie te kunnen opbouwen. Een terugreis met mensen aan boord zou er niet zijn, in het opzet was enkel gerekend op een enkele reis. Dat zijn al uitgestelde data en die zijn wellicht niet meer haalbaar, want nu moet het bedrijf gas terugnemen en de plannen tijdelijk opbergen.

Toch wil Lansdorp tonen dat er nog hoop is. De stichting die de organisatorische kant van de missie op zich neemt en bijvoorbeeld astronauten traint, is immers niet failliet. “In principe betekent het voor de missie dus niets. We zijn met de curator op zoek naar een oplossing en spreken met een nieuwe investeerder”, aldus Lansdorp.

Verantwoord

Mars One kan op veel kritiek rekenen. In 2018 haalde het nog een nieuwe investeerder binnen, Phoenix Enterprises AG, dat een bedrag van 12 miljoen euro zou investeren. Maar wat er met dat bedrag gebeurd is, willen ze niet zeggen. Bovendien reageren onderzoekers van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) al sinds 2015 negatief. Volgens hen zou de eerste astronaut tijdens die missie al na 68 dagen op Mars overlijden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S