VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden

VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden

Foto: rr

Brussel -

Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat “donkere hoofdstuk” uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden. Dat bleek maandag bij de voorstelling van de tussentijdse bevindingen van de expertengroep.

Peter Verlinden, Congo-specialist van de VRT, plaatst de aanbeveling in zijn context. “De Verenigde Naties zijn hier bij Congelese organisaties gaan vragen of zij vinden dat het racisme in de Belgische samenleving een gevolg is van ons koloniaal verleden. Ze doen zo’n bevraging niet alleen in ons land. Ook in Nederland, naar aanleiding van de Zwarte Pieten-kwestie, loopt zo’n bevraging.”

Peter Verlinden vindt de link tussen koloniaal verleden en racisme een gevaarlijke conclusie. “Ook tegen gemeenschappen waarmee we geen koloniaal verleden delen, heeft de Belg racistische gevoelens.”

De expertengroep zal later dit jaar de conclusie van haar rondvraag bekendmaken.

Premier Michel: “Heel vreemde samenvatting”

Premier Michel wil echter nagaan of de samenvatting van de expertengroep in overeenstemming is met “de toon van het rapport”. Want de samenvatting die de eerste minister maandag hoorde, klinkt hem naar eigen zeggen “heel vreemd” in de oren.

“Ik heb nog niet volledig kennis genomen van het rapport”, reageerde Michel dinsdag in de marge van een toespraak bij het Europacollege in Brugge. “Maar de samenvatting die ik gisteren heb gehoord, is heel vreemd. Ik heb de indruk dat we in België altijd geprobeerd hebben, en nog verder werken, om maximaal de strijd tegen elke vorm van discriminatie te versterken.”

Michel is “verbaasd” over de samenvatting, maar de leider van de regering in lopende zaken wil nagaan of die communicatie “in overeenstemming is met de geest van het rapport”. Hij voegde eraan toe dat de Belgische overheid in de loop van de procedure de gelegenheid zal hebben om formele opmerkingen over te maken.

Corrigeer

NIEUWS