Valentijnsroos kost ongeveer even veel als vorig jaar

Valentijnsroos kost ongeveer even veel als vorig jaar

Foto: Photo News

Brussel -

De kwaliteit van de Valentijnsrozen is dit jaar door het zachte weer erg goed. De bloemen zullen ook niet duurder zijn dan vorig jaar tijdens deze periode, zegt Marijke Walbers van de Koninklijke Unie van Floristen in België (KUFB).

De rode roos blijft de populairste bloem met Valentijn. Ons land telt twee grote rozenkwekerijen: Wimceco in Boechout en Scheers in Kontich. Walbers ging zelf vorige week nog ter plaatse en kon alleen maar vaststellen dat de kwaliteit van de bloemen goed was. “Het weer valt mee, het is niet te koud en niet winters, dat heeft natuurlijk een invloed op de kwaliteit van de rozen”, zegt ze. Volgens Walbers worden de bloemen bovendien niet op voorhand in de koeling geplaatst om ze te kunnen ‘inhouden’ tot Valentijn. Ook dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de in België gekweekte rozen erg goed is.

De prijs van de rozen zal ongeveer hetzelfde zijn als tijdens de Valentijnsperiode vorig jaar. “Op een vierkante meter kweekt een kweker gemiddeld zes rozen per week. Die hoeveelheid gaat natuurlijk niet naar omhoog met Valentijn, hoewel de vraag stijgt. De prijs van de rozen stijgt dus uiteraard met Valentijn. Dat is het spel van vraag en aanbod. De bloemen zullen duurder zijn dan vorige week, maar niet dan op Valentijn vorig jaar.” Hoe duur een roos precies zal zijn, is volgens Walbers moeilijk te zeggen. Dat is afhankelijk van de soort roos en de grootte van de bloem.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees