Zelfgemaakte borden met QR-code moeten “foodstagramming” ontraden: “Leuke foto, maar geniet ook van het gezelschap”

Martine Keirsebilck werkte lang aan een prototype met de verborgen QR-code. Foto: mvn

Oostkamp -

In een nieuw reclamefilmpje voor het Belgische watermerk Bru zit het werk van de Oostkampse keramiste Martine Keirsebilck verstopt. De innovatieve borden in het filmpje werden door haar gemaakt. “Ik woonde bijna in mijn atelier”, zegt Martine.

Foto’s van eten. Ze staan in alle toplijsten van de “meest irritante foto’s”. Hoewel de ergernis bij restaurantbezoekers en op sociale media toeneemt, kan 69 procent van de klanten het niet laten om het perfecte kiekje te maken van een gerecht. Om het zogenaamde foodstagramming tegen te gaan, pakt het Belgische watermerk Bru uit met een opvallende reclamecampagne. Daarin stelen innovatieve borden met handig geplaatste QR-codes de show. Wie met een smartphone een foto neemt van een gerecht op deze Bru Social Plates krijgt automatisch een ludieke, maar niet mis te verstane boodschap te zien: “Leuke foto! Maar geniet hierna ook van je leuk gezelschap aan tafel.”

Prototype

De blauw-witte borden werden met de hand gemaakt door de Oostkampse keramiste Martine Keirsebilck, die ook zelf opduikt in het campagnefilmpje.

“Toen het Brusselse communicatiebureau Happiness, dat in opdracht van Bru de campagne ontwierp, mij contacteerde was ik meteen gewonnen voor het idee”, zegt Martine. “In een eerdere campagne van Bru hadden ze al eens gewerkt met mijn borden van de lijn Dusk, die internationaal verdeeld worden via designdistributeur Serax. Zo kwamen ze bij mij terecht. Het Handmade In Belgium-label, dat ik in 2014 mocht ontvangen, speelde zeker ook mee.”

Op basis van de wensen van het reclamebureau heeft Martine twee weken lang gewerkt aan een prototype. “Ik experimenteerde met diverse bakprocessen en blauwtinten”, zegt ze. “De tekening met verborgen QR-codes in het glazuur verwerken, was evenmin een sinecure. Toen ik uiteindelijk het gewenste resultaat bereikte, was het een race tegen de klok om de deadline te halen. Zeker toen die plots met twee weken vervroegd werd. Ik was bij momenten dag en nacht borden aan het maken. Ik woonde bijna in mijn atelier. Gelukkig was mijn man op zakenreis (lacht).”

Toprestaurants

In haar atelier bij haar woning in Oostkamp vervaardigt Martine al een twintigtal jaar gebruikskeramiek. Sinds zes jaar doet zij dit op professionele basis. Haar exclusieve creaties vinden intussen vlot hun weg naar tal van toprestaurants in binnen- en buitenland.

De Bru Social Plates zijn beschikbaar voor restaurants en particulieren op bru.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio