DNA van seriedoder Claudy Pierret zat op de laarzen van vermoorde Sally Van Hecke

DNA van seriedoder Claudy Pierret zat op de laarzen van vermoorde Sally Van Hecke

Foto: rr

Het DNA van de veroordeelde seriedoder Claudy Pierret (70) zat op de laarzen die Sally Van Hecke aanhad in de nacht waarin ze in Antwerpen vermoord werd. DNA-onderzoek heeft dat vorig jaar al aangetoond. Dat staat in een nieuw boek dat Kurt Wertelaers, de journalist die de zaak onderzocht, over Sally heeft geschreven.

Sally Van Hecke werd op 10 augustus 1996 dood teruggevonden op het Antwerpse strand van Sint-Anneke. De moord werd nooit opgelost. Het enige spoor naar de dader was een robotfoto van de man die Sally de avond voordien had opgepikt.

Journalist Wertelaers onderzocht de onopgeloste moord en vond de twee kroongetuigen, die in 1996 de robotfoto van de dader hadden laten opmaken. Toen Wertelaers hen een robotfoto van Claudy Pierret toonde, herkenden zij hem als de man die Sally had opgepikt met zijn auto.

De zoektocht van Wertelaers wordt in het VTM-programma Cold Case gereconstrueerd.

LEES OOK. Moeder van vermoorde Sally: “Ik heb genoeg geduld gehad. Dit hadden ze al lang kunnen oplossen” (+)

Laarzen weer opgevraagd

Op aangeven van de nieuwe informatie die Wertelaers aan het Antwerpse parket bezorgde, werd het onderzoek naar haar dood in oktober 2017 heropend. De onderzoeksrechter zette alles in op DNA-onderzoek, dat in 1996 nog niet voorhanden was.

De onderzoeksrechter vroeg ook de rijglaarzen op, die Sally Van Hecke op de nacht van de moord droeg. Die laarzen waren na het onderzoek aan de ouders teruggegeven. Al die tijd waren ze in een kast in dezelfde plastic zak blijven zitten, als waar de politie ze in overhandigde. Ze waren nooit meer aangeraakt.

LEES OOK. Na 22 jaar wijst opnieuw alles naar ‘monster van het Waasland’ als moordenaar van Sally Van Hecke (20): “Ik heb altijd al het buikgevoel gehad” (+)

DNA van vier mensen

In zijn boek Cold Case : Sally schrijft Wertelaers nu dat dit onderzoek naar Pierret wijst.

DNA van seriedoder Claudy Pierret zat op de laarzen van vermoorde Sally Van Hecke

Eind oktober 2018 had het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) een rapport over het DNA-onderzoek klaar. Op de hielen van de linker- en de rechterlaars wordt DNA van vier mensen gevonden. Van Sally, van twee onbekende personen, én van Pierret. Zijn DNA zit in de databanken van het gerecht omdat hij veroordeeld is voor twee moorden.

De DNA-sporen op die plaats kunnen verklaard worden, doordat de moordenaar het lichaam van Sally bij de laarzen vastgreep om haar in het riet te slepen.

Het Antwerpse parket wil niet reageren op de onthulling.

Vorige week probeerde het parket nog de uitzending van de eerste aflevering van Cold Case op VTM door een rechter te laten verhinderen. Het parket stelde daarbij dat de tv-uitzending het lopende onderzoek zou kunnen schaden. Ze verwezen in hun communicatie expliciet naar lopend DNA-onderzoek, dat door een Nederlands laboratorium wordt uitgevoerd. VTM mocht de aflevering uiteindelijk uitzenden.

LEES OOK. Al meer dan 20 jaar zoekt Naomi naar moordenaar van haar moeder: “Wie heeft beslist dat ik haar mijn hele jeugd moest missen? Die vraag blijft knagen.” (+)

INFO : Het boek “Cold Case : Sally” is uitgegeven bij Van Halewyck, (21,95euro) en ligt op vrijdag 15 februari in de winkel.

Corrigeer

NIEUWS