Tien leden van motorbende veroordeeld voor extreem geweld

Tien leden van motorbende veroordeeld voor extreem geweld
Tienen -

De correctionele rechtbank van Leuven heeft tien leden van een motorbende veroordeeld tot celstraffen tot een jaar voor diverse feiten van extreem geweld in de regio Tienen. Ze werden ontmaskerd door onder meer stoere praat in hun WhatsApp-groepje.

Kevin S., Sven S., Jens P., Edgard M., Dimitri M., Ebdelouadif E.K., Hamdija B., Steven G., Dieter B. en Maarten V. stonden terecht voor het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen in Tienen tussen juli en november 2016. Het parket stelde tien inbreuken op de wapenwetgeving vast. De beklaagden bedienden zich van een samoeraizwaard, een luchtdrukgeweer, baseballknuppels, matrakken, bijlen, hamers, messen, pepperspray en traangas.

Na de diefstal van cannabis uit hun garagebox drongen ze gemaskerd met bivakmutsen een huis binnen en sloegen ze de bewoner in het ziekenhuis. In een café sloegen ze een klant bewusteloos met hamer en bijl. In hun WhatsApp-groepje pochten ze over hun daden, zo bleek tijdens het onderzoek.

Volgens de rechtbank gelden in motorclubs eigen regels met een onderlinge hiërarchie. “Eigen regels die indruisen tegen onze rechtsstaat kunnen niet aanvaard worden door de maatschappij waarin we leven”, stelde de rechter. “Motorclubs mogen de andere leden van een samenleving niet als een bedreiging ervaren. Dat was hier duidelijk het geval, zoals bleek uit de grote hoeveelheid wapens die bij de huiszoekingen werden aangetroffen.”

Ebdelouadif E.K. kreeg voor zijn aandeel een jaar cel. Zes leden werden veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf. Drie andere beklaagden kregen acht en vier maanden cel.

Corrigeer

NIEUWS