Vereniging ‘Komen is gaan’ doet nu wat haar naam al 85 jaar insinueert

Vereniging ‘Komen is gaan’ doet nu wat haar naam al 85 jaar insinueert

Voorzitter Rik Algoedt heeft het moeilijk met het onvermijdelijke einde van de vereniging, maar blijft vinkenier in hart en nieren. Foto: tvw

Wingene -

Vinkenvereniging ‘Komen is gaan’ doet wat ze liever niet zou doen, maar wat haar naam al 85 jaar insinueert: stoppen. “We raakten niet meer aan het noodzakelijke aantal bestuursleden”, zegt de voorzitter. De clubkas gaat naar twee goede doelen.

Midden jaren 90, toen Rik Algoedt (57) goed en wel voorzitter was geworden van ‘Komen is gaan’, telde de maatschappij nog een 65-tal leden. Afgelopen seizoen waren dat er amper 29.

“Onze zondagvoormiddagzettingen lokten niet meer dan vijftien à zestien vogels. Het zouden er komend seizoen nog een paar minder worden door het afhaken van twee bestuursleden”, zegt Rik. Sowieso betekent dat de doodsteek voor ‘Komen is gaan’, want met nog slechts vier bestuursleden wordt het verplichte minimumaantal van zes niet meer gehaald.

Steun van minister Crevits

‘Komen is gaan’ zag geen andere oplossing dan zich te ontbinden en de clubkas aan twee goede doelen te schenken: Kom Op Tegen Kanker en de MS Liga. “Twee verenigingen die ons aanspreken”, zegt de voorzitter. Hij kreeg onverwacht een rouwkaartje in de bus van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). Zij treurt mee met de vinkeniers uit haar thuisregio. Het initiatief om de clubkas aan het goede doel te schenken, kan op haar bijzondere waardering rekenen.

Rik, die Crevits’ medeleven waardeert, blijft niet bij de pakken zitten. “Onze populaire donderdagzetting, die 65 vinken haalt, verdwijnt niet, want de Sint-Elooisvink – één van de twee vinkenmaatschappijen die nog resten in Wingene – neemt ze over. Dat doet ons uiteraard veel plezier.”

Het gros van de leden van ‘Komen is gaan’ stapt trouwens ook over naar die vereniging. De anderen belanden bij de Sint-Jansvink. Ook de voorzitter blijft actief bij de Sint-Elooisvink. Als je drie keer op het podium van het BK hebt gestaan, heb je recht op een mooier afscheid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees