Beke fluit De Crem terug na uitspraken over kernuitstap

Beke fluit De Crem terug na uitspraken over kernuitstap

Pieter De Crem en Wouter Beke Foto: BELGA

CD&V blijft achter de kern­uitstap in 2025 staan, bevestigt voorzitter Wouter Beke. Mi­nister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem was daar zondag in De zevende dag van af­geweken en dus wilden zijn partijgenoten gisteren op het CD&V-bestuur weten wat hij nu eigenlijk bedoelde met de uitspraak “dat er ook na 2025 nog kernenergie nodig zal zijn”. De Crem benadrukte dat hij in hetzelfde interview ook gezegd had dat hij zich achter de kernuitstap in 2025 blijft scharen, “maar dat hij zijn bezorgdheid wilde tonen omdat er te weinig gebeurt om voldoende alternatieven te hebben”.

“Met dat laatste zegt hij niets verkeerd”, klinkt het bij de kopstukken en parlements­leden. Maar niemand ontkent dat het uitstapje van De Crem allerminst bevorderlijk was voor de duidelijkheid. Zo had Vlaams minister van Klimaat Koen Van den Heuvel zondag op hetzelfde moment een interview gegeven op ATV waarin hij zei dat je altijd achter de kernuitstap moet blijven staan “om als overheid geloofwaardig te zijn en de investeringen in hernieuwbare energie te behouden”. “Zeker op enkele maanden voor de verkiezingen kunnen we ons dit soort geflipflop niet permitteren”, zegt een Vlaams parlementslid.

Aan de loyauteit van De Crem wordt voorlopig niet getwijfeld. Enkele CD&V’ers geven wel aan dat ze “steevast hun hart vasthouden als De Crem een uitspraak doet, omdat hij heel vaak de grenzen opzoekt”.

Corrigeer

NIEUWS