Veldstraat vecht tegen leegstand

 Veldstraat vecht tegen leegstand

Foto: DVH

Gent -

De bekendste winkelstraat van de stad beleeft een moeilijke periode. Alleen al in het deel dat het verst van de Korenmarkt is verwijderd, trekken drie winkels weg, waaronder grote kanonnen als Fnac en H&M. Alles samen zoeken vijf leegstaande panden naar een nieuwe huurder.

Kledingmerk Tommy Hilfiger trekt na veertien jaar de deur dicht op de hoek van de Veldstraat met de Zonnestraat. Het winkelpand ernaast staat ondertussen al meer dan een jaar te huur. Onlangs vertrok de sieradenwinkel I Am met stille trom en zaterdag trekt ook een van de twee vestigingen van H&M in de straat de stekker eruit. Die andere publiekslokker, buurman Fnac, schuift over vier maanden op in de richting van de Korenmarkt.

 Veldstraat vecht tegen leegstand
Kledingzaak Tommy Hilfiger verlaat het hoekpand met de Zonnestraat. Het winkelpand links daarvan staat al een jaar te huur. Foto: DVH

Dat voor geen enkele van deze panden al een definitieve nieuwe invulling is gevonden, toont aan dat de aantrekkingskracht van de Veldstraat aan het tanen is.

“De Veldstraat is inderdaad op zoek naar een duidelijker smoel”, geeft een insider toe. “Andere winkelstraten als de Langemunt, de Kouterdreef maar ook de Korenmarkt zijn geduchte concurrenten geworden. De hobbelige kasseien in de Veldstraat moeten ook dringend worden heraangelegd.”

 Veldstraat vecht tegen leegstand
Sieradenwinkel I Am vertrok enkele dagen geleden met stille trom. Foto: DVH

Joline De Lange van Panos vindt dat in de winkelstraat weinig beleving is. “Veel shoppers parkeren hun wagen onder de Kouter. Maar vanaf 13 uur is die parking vol. En waarom laat de Stad geen terrasjes toe op de Kouter?”

Dalende huurprijzen

In 2018 bedroeg de gemiddelde huurprijs voor een winkelpand in de Veldstraat 1.325 euro per vierkante meter. Dat is een daling met 200 euro in vergelijking met 2014.

Guy Rietens van vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield, marktleider voor winkelpanden, beaamt dat de Veldstraat het wat moeilijker heeft met de bestaande leegstand en het nakende vertrek van H&M en Fnac. “Tellingen in de winkels en op straat tonen aan dat het aantal passanten is teruggelopen met ongeveer 5 procent. De huurprijzen ondergaan dan ook een correctie.”

Joline De Lange van Panos zegt dat “de omzet in de winkel sinds augustus gedaald is met 2 tot 5 procent, in die mate dat wij moeten denken aan het schrappen van een personeelslid.”

 Veldstraat vecht tegen leegstand
De Fnac verhuist in juni naar een andere plek in de straat. Het oude gebouw zal eerst moeten worden opgefrist alvorens een nieuwe invulling te krijgen. Foto: DVH

Guy Rietens ziet toch bemoedigende elementen: “Er lopen gesprekken met kandidaat-huurders en eigenaars zijn bereid fors te investeren in deze panden. De nieuwe sneakerstore Snipes doet het goed. Een andere Nederlandse schoenenwinkel, VanHaren, opent in maart en ook de verbouwingen bij Jack & Jones wijzen erop dat retailers nog geloven in de toekomst van de Veldstraat.”

“Een beetje leegstand is overigens niet slecht om een nieuwe, frisse wind te laten waaien.”

 Veldstraat vecht tegen leegstand
Een blik op de huidige situatie en de nabije toekomst van de achterste helft van de Veldstraat Foto: De Gentenaar
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio