Belgische wetenschapster in prestigieus lijstje van Forbes

Belgische wetenschapster in prestigieus lijstje van Forbes

Hannelore Bové Foto: Karel Hemerijckx

UHasselt-onderzoekster dr. Hannelore Bové is door het Amerikaanse magazine Forbes opgenomen in de prestigieuze ‘30 under 30’-lijst in de categorie ‘Science & Healthcare’. Daarmee behoort Bové tot de meest beloftevolle Europese onderzoekers in de gezondheidswetenschappen.

In haar onderzoek slaagde ze erin roetdeeltjes in menselijke stalen zoals bloed of urine te detecteren. “Dit is een heel mooie erkenning en een unieke kans om ons onderzoek ook internationaal nog meer bekendheid te geven””, zegt Bové. Ook UAntwerpen-onderzoekster Angelique Van Ombergen is genomineerd in dezelfde categorie.

Hannelore Bové, post-doctoraal onderzoekster aan de UHasselt, is in de Forbeslijst ‘30 under 30’ geselecteerd in de categorie gezondheidswetenschappen. “Dit is een hele eer voor mij. Het is een bekroning voor het harde werk dat we met onze onderzoeksgroep de afgelopen jaren hebben gedaan”, zegt Bové. “En dit is natuurlijk ook een unieke kans om in contact te komen met de andere genomineerde jonge onderzoekers, waarbij ik zeker ben dat iedereen heel wat van elkaar kan leren.”

De 28-jarige Bové krijgt de nominatie voor haar onderzoek waarin ze roetdeeltjes in menselijke stalen zoals bloed of urine kon detecteren. “Hiermee kunnen we inzicht krijgen in welke mate ons lichaam deze vervuiling opneemt en wat de effecten hiervan zijn op onze gezondheid”, legt de onderzoekster uit, die de afgelopen maanden al heel wat nominaties en prijzen met haar onderzoek heeft gewonnen. Zo behaalde ze vorig jaar nog de top vijf van grootste wetenschapstalenten van 2018, uitgereikt door het wetenschappelijke magazine New Scientist.

Ook UAntwerpen-onderzoekster Angelique Van Ombergen is door Forbes genomineerd in de categorie ‘Science & Healthcare’. Van Ombergen onderzoekt hoe het menselijk lichaam reageert op ruimtevlucht en hoe mensen op andere planeten zouden kunnen leven. Dat doet ze door de verandering in hersenen van astronauten te onderzoeken, maar ook door zelf in een nagebootste omgeving van de planeet Mars te leven. De 29-jarige Van Ombergen is momenteel verbonden aan het European Space Agency als Science Coordinator for Human Research.

Sinds 2012 stelt het Amerikaanse tijdschrift Forbes een lijst samen van personen onder de dertig jaar die de toekomst vorm zullen geven. In de lijst staan niet enkel jonge onderzoekers, maar ook onder meer ondernemers, kunstenaars en beroemdheden. Forbes stelt de lijst zowel in Europa, Amerika als in Azië samen.

Corrigeer

NIEUWS