Gezocht: vrijwilligers met passie voor gezelschapsspellen (en engelengeduld)

Gezocht: vrijwilligers met passie voor gezelschapsspellen (en engelengeduld)

Het oudste deel van de collectie, uit de periode van 1810 tot 1940, moet worden geïnventariseerd. Foto: mvn

Brugge -

Het Spellenarchief van hogeschool Vives, het grootste ter wereld, is op zoek naar vrijwilligers. Niet om spelletjes te spelen, wel om ze te inventariseren. “Tweeduizend oude bordspellen moeten opgemeten, gefotografeerd en beschreven worden.”

Als spelletjesliefhebber uren doorbrengen in het walhalla van de bordspellen zonder er ook maar eentje te mogen spelen: het lijkt een ondankbare job, maar er is wel een vacature. Het Spellenarchief van hogeschool Vives - met zowat 21.000 stuks het grootste ter wereld - is immers op zoek naar vrijwilligers om tweeduizend bordspellen te inventariseren.

Het gaat om het oudste deel van de collectie, uit de periode van 1810 tot 1940, met exemplaren die vaak niet meer zijn dan een stuk karton of een vel papier. “Want zo kochten mensen destijds een nieuw bordspel. De dobbelsteen en de pionnen - of steentjes of knopen - die iemand thuis had liggen, werden gebruikt voor elk spel”, zegt Céline Goekint van het Spellenarchief.

Varianten op ganzenbord

Van die oude collectie, met onder meer tal van varianten op ganzenbord, wil het Spellenarchief nu een digitale inventaris maken. Daarvoor krijgt het ondersteuning van de Brugse Erfgoedcel. Die lanceerde onlangs een oproep voor vrijwilligers.

“Wat het werk inhoudt? Elk spel opmeten, beschrijven, fotograferen, de spelregels noteren en ten slotte op de gepaste manier bewaren, bijvoorbeeld tussen zuurvrij papier”, zegt Lothar Casteleyn van de Brugse Erfgoedcel, die eerder al erfgoedcollecties van kerken inventariseerde.

Geduld en zelfdiscipline

Een huzarenstukje dat alleen is weggelegd voor vrijwilligers met een passie voor spelletjes die het nodige geduld en zelfdiscipline aan de dag kunnen leggen. “De gezelschapsspellen zijn niet bedoeld om mee te spelen. Daarvoor zijn heel wat exemplaren te fragiel, omdat ze op heel dun papier gedrukt zijn. Maar de mooi getekende spelborden en het decor van het archief maken vast veel goed”, zegt Goekint. “Natuurlijk kan altijd achteraf nog een spel worden gespeeld.”

Het resultaat van al die noeste arbeid? Een uitgebreide inventaris die online te raadplegen is. Kandidaat-vrijwilligers die zich minstens een halve dag per week kunnen vrijmaken op woensdag of vrijdag, kunnen zich aanmelden via info@erfgoedcelbrugge.be.

Corrigeer

NIEUWS