Kleine opstootjes aan blokkade Industriepark Zuid III

Stakers leggen bedrijventerrein lam: politie moet tussenbeide komen

De politie moest woensdag meermaals tussenkomen tijdens opstootjes in het industriepark Zuid III, dat geblokkeerd werd door stakers. Die laatsten spreken van een bijzonder geslaagde actie. “Lang geleden dat de stakingsbereidheid zo groot was.”

Van 4.30 uur 's ochtends blokkeerden de vakbonden de toegang tot het industrieterrein Zuid III in Erembodegem. Franky Podevyn (45), afgevaardigde van de liberale vakbond bij kabelproducent Nexans, was erbij. “Wij voelen dat de regering alsmaar minder respect heeft voor de mensen op de werkvloer”, zegt Podevyn. “Jaar na jaar produceren we meer en toch verdienen we minder. We moeten een sterk signaal geven dat dat niet kan.” Het Franse Nexans maakte eind januari nog bekend dat er in Europa 939 banen verdwijnen. In de fabriek in Erembodegem zouden er 61 jobs op de helling staan. “Het gaat vandaag niet over die reorganisatie maar de mensen voelen zich daar ook door ontredderd”, aldus Podevyn.

Verhitte discussies

Ook vanuit Ninove zakten veel stakers af naar Aalst, onder meer van het verpakkingsbedrijf Plastuni, waar Marleen De Koker 38 jaar actief is als poetsvrouw. “We moeten altijd maar langer blijven werken, dat kan niet blijven duren”, zegt zij.

Enkel wie zijn auto voor de blokkades liet staan en zich te voet verplaatste, werd doorgelaten en kon op het bedrijventerrein gaan werken. Maar die ‘deal’ viel niet bij iedereen in goede aarde. Het kwam tot enkele incidenten aan de kant van rotonde Albatros. Het ging daarbij om discussies en scheldpartijen en zelfs een auto die langs de stakers scheerde.

ACV-vakbondsafgevaardigde Guy Vanzandycke beleefde de schrik van zijn leven. “Een kleine Fiat Abarth negeerde met grote snelheid de versperring, reed naast de weg met grote snelheid de wegberm in en scheurde ons rakelings voorbij. Enkele vakbondsmannen hadden zijn nummerplaat genoteerd en de politie heeft ons verzekerd dat hij werd ondervraagd.”

“De politie is een vijftal keer moeten tussenkomen”, zegt Paul Van Lierde, afgevaardigde voor de socialistische vakbond bij het papier- en kartonbedrijf VPK. “Een zelfstandige kwam hier spullen halen en maakte van zijn oren. Wij staan hier voor ons loon: amper 13 euro per maand verdienen we extra. Ik weet niet wat jij verdient, zei ik hem”, aldus Van Lierde. “Hij antwoordde boos dat hij 20.000 euro belastingen betaalde, en ik reageerde daarop dat hij goed had geboerd. Het kwam tot een woordenwisseling en de politie heeft ingegrepen. Maar er waren ook veel positieve reacties: sommige mensen brachten zelfs koffiekoeken en koffie.”

Werknemers van het bedrijf Movianto, dat geneesmiddelen vervoert, en de brandweer werden wel doorgelaten.

Weinig stakers bij stadspersoneel

Op het bedrijventerrein Wijngaardveld werd bij onder meer Tupperware, Honda en de Beschutte Werkplaats gestaakt. Ook aan Tereos stond een piket, net als aan het administratief centrum en bij Jan De Nul.

“Bij de stad én het OCMW legden in totaal 28 mensen het werk neer, weinig dus”, zegt schepen van Personeel, Jean-Jacques De Gucht (Open VLD).

In Erembodegem was de tol het zwaarst. “Het is ook wel het doel om de economie te raken, anders moet je niet staken”, zegt Ronny Loubris van ABVV. “Het is lang geleden dat de stakingsbereidheid zo groot was. Het industrieterrein in Erembodegem lag volledig plat, er is bijna niemand doorgekomen. We hebben ons wel goed aan de afspraak gehouden en om 11 uur waren de piketten weer volledig afgebroken.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio