camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Michiel Maeyaert van vzw VillaVip ontvangt de sleutel uit handen van burgemeester Walter Horemans.Cvr

Renovatie van 19de-eeuwse Berlaarhof kost vzw VillaVip minstens een miljoen euro

Voormalig kasteel operazanger warme thuis voor mensen met een beperking

Berlaar

-

Vzw VillaVip gaat het kasteel Berlaarhof in de Pastorijstraat in Berlaar renoveren en verhuren aan mensen met een beperking. Een zorgkoppel zal hen in het ­gebouw uit 1858 begeleiden. De vzw schat de restauratie op één tot anderhalf miljoen euro.

Het kasteel behoorde ooit toe aan Ernest Van Dijck (1861-1923). De tenor genoot wereldfaam als Wagner-vertolker en schitterde in zowat alle prestigieuze operahuizen ter wereld, tot de Metropolitan Opera van New York toe.

Tot aan zijn dood in 1923 resideerde hij in het Berlaarhof. Daarna woonden verschillende bewoners in het statige pand met groot park en enkele bijgebouwen.

Leegstand

Het witte gebouw staat nu al dertien jaar leeg. De gemeente kon het in december voor 760.000 euro kopen, maar zocht wel een particulier of een organisatie om het kasteel te ­renoveren en er een maatschappelijke functie aan te geven. Die heeft ze met de vzw VillaVip uit Kortrijk nu ook gevonden. De vzw krijgt het Berlaarhof voor 99 jaar in erfpacht: ze moet er dus geen huur voor betalen.

Zorgkoppel

Michiel Maeyaert VillaVip vzw ‘‘We willen de ruimtes zo veel mogelijk in hun oorspronkelijke staat behouden’’

“We gaan het kasteel renoveren, zodat er nadien tien personen met een verstandelijke beperking kunnen wonen, samen met een zorgkoppel”, zegt Michiel Maeyaert van vzw VillaVip. “Dat koppel bestaat uit ten minste één professionele zorgverstrekker en moet van het Berlaarhof een gelukkige thuis maken voor de tien bewoners. We hebben al drie dergelijke woningen in Oost- en West-Vlaanderen en binnenkort dus ook één in de provincie Antwerpen.”

In een VillaVip vind je alles wat je in een standaard­woning vindt: een open keuken waar je samen kan koken, een ruime woonkamer waar je kan neerploffen in de zetel, grote kamers die je volledig zelf mag inrichten en een tuin waar plaats is voor een moestuin of enkele dieren.

Op boogscheut van dorp

“We vinden het belangrijk dat de bewoners deel uitmaken van de lokale gemeenschap. Onze woningen liggen altijd op wandelafstand van de dorpskern.”

Nog voor de zomer hoopt de vzw met de renovatie te kunnen beginnen. “We moeten onder meer het dak herstellen, nieuwe ramen steken en de technieken vernieuwen.” Cvr

VillaVip hoopt nog voor de zomer met de renovatie te kunnen beginnen. “We moeten onder meer het dak herstellen, nieuwe ramen steken en de technieken vernieuwen. Voor de rest hopen we de ruimtes zo veel mogelijk in hun oorspronkelijke staat te behouden. Ik vermoed dat de werken een goed jaar zullen ­duren.”

Groene oase

De gemeente Berlaar kocht samen met het kasteel ook een groot deel van de tuin.

“Het gaat om een park van twee hectare, een groene oase dus in het midden van onze gemeente”, zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V).

Heel wat originele elementen van de woonst van de beroemde Wagnervertolker Ernest Van Dyck bleven bewaard. Cvr

“In eerste instantie gaan we de tuin fatsoeneren, want er is jarenlang niet veel in gebeurd. Daarna willen we er een bewegingsruimte voor onze inwoners van maken, waar je kunt sporten, maar evengoed rustig kunt vertoeven. Wellicht kunnen we er ook een aantal evenementen organiseren”, aldus nog Horemans

“Bij de provincie hebben we een dossier ingediend voor het project Landschapdokters. Zij zouden ons bij het onderhoud kunnen helpen.”