Antwerpse politie rolt “Bende van Horen, Zien en Zwijgen” op: tieners die op drugcocktails gewelddadige overvallen pleegden

Antwerpen -

De Antwerpse politie heeft een jongerenbende ontmaskerd waarvan ook minderjarigen deel uitmaakten. De jongeren pleegden op brutale wijze verschillende overvallen en geweldsdelicten. De feiten speelden zich hoofdzakelijk in Antwerpen af, maar de bende was volgens de politie ook actief in Boom en Stabroek. De negen betrokkenen zijn intussen aangehouden door de onderzoeksrechter of geplaatst door de jeugdrechter.

Het lijvige dossier van de politie gaat over negen verdachten. Buiten twee mannen van 26 en 37 jaar gaat het enkel om tieners: een man van 18 jaar die als leider van de groep beschouwd werd, één jongen van 17 jaar en vijf meisjes van maximaal 19 jaar.

Tijdens, voor en na verschillende van de feiten waren de verdachten vermoedelijk onder invloed van drugs. Het zou gaan om een cocktail van onder meer speed, hasj, cannabis, GHB, ketamine en cocaïne.

Toen de feiten gepleegd werden, waren drie van de verdachten minderjarig. De andere betrokkenen kwamen nog voor hun 18de al uitgebreid in contact met de politie en het gerecht. De bende sloeg toe op het Antwerpse grondgebied, maar de politie heeft ook weet van andere feiten in de ruime omgeving van de stad.

Slagen incasseren

Het groepje criminelen noemde zichzelf de “Bende van Horen, Zien en Zwijgen”. Want om bij de groep te behoren, moest je bereid zijn om ernstige feiten te plegen, slagen te incasseren en zelfs om feiten te bekennen die je niet had gepleegd.

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de groep opereerde vanuit een pand aan de Mercatorstraat. Bij een versterkte huiszoeking eind november werden daar verschillende spullen gevonden die gebruikt werden bij de feiten en verwezen naar de verdachten die eerder al in beeld kwamen.

Stelselmatig werden de verdachten gelokaliseerd en gearresteerd. Het werk van de politie werd extra bemoeilijkt omdat geen enkel bendelid een vaste verblijfplaats had. In sommige gevallen ging er een nationale signalering aan vooraf. De negen verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Eigen grootmoeder bedreigd

In veel gevallen gebruikte de bende extreem zwaar geweld. De Antwerpse politie kon ze linken aan zeker dertien criminele feiten.

Eind oktober wilde de bende een man om het leven brengen in Boom. Ze hielden hem 10 uur lang vast. Het slachtoffer werd herhaaldelijk geslagen met verschillende voorwerpen en bijzonder zwaar gemarteld. Hij raakte bewusteloos, maar overleefde de feiten omdat hij kon ontsnappen.

Bij een home invasion aan de Putsebaan raakten ze binnen met een list. Ze knevelden, wurgden en sloegen de zoon terwijl zijn vader werd beziggehouden door één van de andere daders. De overvallers bedreigden hun slachtoffers onder meer met een vork. Vijf dagen eerder hadden ze ook al ingebroken in dezelfde woning, toen maakten ze een portefeuille en huissleutels buit.

De grootmoeder van één van de verdachten werd bedreigd en bestolen door vier bendeleden terwijl twee anderen in de gang zouden hebben gestaan. De bende maakte bij de ernstig zieke oude vrouw autosleutels, sportschoenen, jas en een gsm buit. De grootmoeder werd ernstig bedreigd in de hoop om aan een grotere buit te komen.

Een lid van de bende chanteerde een jonge vrouw. Ze werd verplicht om zich een dag lang te prostitueren. Op een ander moment bedreigden zes verdachten begin november in het premetrostation Astrid twee jongeren met een wapen. Ze sloegen op de vlucht met twee gsm’s.

Bij een overval met een vuurwapen in een winkel aan de Kleinebeerstraat maakte de bende 300 euro en sigaretten buit. Bij een andere winkeloverval leidden ze de winkelier af om tabakswaren te kunnen stelen.

Corrigeer

MEER NIEUWS