Koning Albert I, tussen mythe en werkelijkheid

Koning Albert I, tussen mythe en werkelijkheid

Foto: Wikipedia

Zulte - Davidsfonds Machelen nodigt Marc De Bie uit voor een avondje vaderlandse geschiedenis. ‘Albert, tussen mythe en werkelijkheid’ gaat over de derde Belgische koning, die de ondankbare taak kreeg de wat dubieuze Leopold II op te volgen en bovendien ook nog eens met de ‘Groote Oorlog’ werd geconfronteerd. Deze les geschiedenis heeft plaats in de Guldepoort in Machelen op vrijdagavond 15 februari.

Marc De Bie vertelt ons het levensverhaal van Koning Albert I. Albert kreeg een zware erfenis. Het prestige van ons koningshuis was onder Leopold II laag gevallen. De schuchtere Albert redde de monarchie door zijn eerlijk en plichtbewust optreden, maar kwam in Marches-les-Dames op een ongelukkige manier aan zijn einde in nog altijd duistere omstandigheden. Deze intrigerende figuur uit ons koningshuis staat garant voor een interessante avond,

Marc De Bie debuteerde als auteur van cursiefjes maar schakelde over op toneel. Zijn stukken werden herhaaldelijk bekroond en bijna tweeduizend keer door beroeps- en vrijetijdsgezelschappen opgevoerd. 'De dag dat het kampioenschap van België' verreden werd (1975) kwam als televisiespel op het scherm. Andere televisiewerken: 'De Paradijsvogels' en 'Alfa papa tango'.

In 1990 debuteerde De Bie als romancier. Na 'De Coburger '(1990, Lannoo) volgden 'Een koningsjaar' (1992, Dedalus), 'Cinema Jarofka' (1995, Davidsfonds), 'De bloemenkinderen' (1999, Davidsfonds), 'De Windheks' (2000, Davidsfonds) en 'Dominus vobiscum' (2012, FreeMusketeers).

Praktisch

Wanneer: vrijdag 15 februari 2019 om 20 u.

Waar:    Guldepoort, Dorpsstraat 46 in Machelen,

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio