Busverkeer Vlaams-Brabant verstoord door staking

Busverkeer Vlaams-Brabant verstoord door staking

Foto: jvi

Leuven -

Het busverkeer van De Lijn in Vlaams-Brabant wordt ook vrijdag nog verstoord door een vakbondsactie. Vrijdagochtend is amper een kwart van de eigen buschauffeurs aan de slag gegaan. De chauffeurs van de onderaannemers rijden wel.

Dat betekent dat in Vlaams-Brabant iets meer dan 60 procent van de vroege ochtendritten is uitgereden. De hinder is voelbaar op de streeklijnen in de hele provincie (regio’s Dilbeek, Grimbergen en Leuven). Ook het stadsnet Leuven (lijnen 1 tot 9) blijft sterk verstoord. Dat geldt ook voor heel wat schoolritten. De Lijn verwacht dat er in Vlaams-Brabant ook later op de dag beduidend minder bussen zullen rijden dan op een normale vrijdag.

Reizigers kunnen op www.verstoring.delijn.be terecht om na te gaan of hun rit wel of niet rijdt.

“Niet kunnen opnemen van verlof”

Aanleiding van de acties in Vlaams-Brabant is volgens Rita Coeck van de socialistische vakbond ACOD onder meer een compleet gebrek aan bereidheid van de directie om in overleg te gaan over tal van problemen.

“Er zijn al een hele tijd tal van discussiepunten, waaronder het niet kunnen opnemen van verlof”, zegt Coeck. “Er werd volgens de regels een bijzondere ondernemingsraad aangevraagd om de situatie te bespreken, maar dat overleg kwam er niet. De directie wil dus zelfs niet meer luisteren.”

De komende dagen zijn er mogelijk zelfs problemen in de rest van Vlaanderen. Naast lokale stakingsaanzeggingen, in onder meer Antwerpen, heeft immers het gemeenschappelijk vakbondsfront van De Lijn woensdagavond een stakingsaanzegging ingediend. De bonden zeggen erg ontevreden te zijn over het personeelsbeleid. Een mogelijke staking kan nog worden vermeden via een verzoeningsvergadering. Het initiatief hiervoor werd gisteren alvast nog niet genomen. “We concentreren ons eerst op de problemen in Limburg en Vlaams-Brabant”, luidt het bij De Lijn.

Limburg

In de provincie Limburg rijden de bussen sinds vrijdagochtend weer volgens de normaal voorziene dienstregeling. Daar voerden de chauffeurs al meer dan 10 dagen actie tegen de hoge werkdruk. Zo klagen de chauffeurs onder meer over te korte rusttijden tussen verschillende ritten door.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees