Deinze en Gent koplopers in het fietsverhaal

Deinze en Gent koplopers in het fietsverhaal

De fietstelpaal in Deinze, vandaag kort na de middag. Foto: LEZ

Deinze / Nevele - De resultaten van de Vlaamse fietstelweek zijn gekend. Hieruit blijkt dat Oost-Vlaanderen een sterke groeier is inzake fietsbeleid. De provincie zette sterk in op de aanleg van Fietssnelwegen en dat rendeert. Daarnaast zijn Deinze en Gent al twee keer verkozen tot fietsstad door de VSV. Deze twee koplopers trekken hun buurgemeenten mee in het fietsverhaal. Maar wat vooral opvalt is dat op plaatsen waar er wordt geïnvesteerd in goede fietsinfrastructuur er ook een grote toename is van fietsers. Daarom is het belangrijk om ook de komende legislatuur sterk te blijven investeren in fietsinfrastructuur.

“Fietsberaad Vlaanderen is tevreden over de cijfers”, stelt voorzitter Jan Vermeulen. De cijfers voor de fietssteden Gent en  Deinze zijn spectaculair gestegen. Vooral de fietssnelweg F7, Gent-Deinze-Kortrijk, wordt op twee jaar tijd drie keer meer benut. “De stijging is de grootste toename van Vlaanderen,” stelt burgemeester Jan Vermeulen, die tevens voorzitter is van Fietsberaad. Ook Gent kan spectaculaire groeicijfers voorleggen. De keuze voor het mobiliteitsplan rendeert en genereert heel wat nieuwe fietsers.

“De fiets haalt de auto in als efficiëntste vervoermiddel in de stad”, stelt Jan Vermeulen. “Maar ook de weg naar de stad wordt meer benut door fietspendelaars. Vooral tijdens de spitsuren scoort Oost-Vlaanderen als beste provincie, wat toch wel opvallend is”.

Het mag gezegd dat de steden goed werden ondersteund door het provinciebestuur. De aanleg van fietssnelwegen zorgt er ook voor dat mensen meer en langer fietsen. “Het zijn niet langer de scholieren die voor de fiets kiezen, omdat ze nu eenmaal nog geen rijbewijs hebben. De combinatie van de elektrische fiets en de wegen die eraan worden aangepast laten mensen al gemakkelijk pendelafstanden van 20 km en meer overbruggen met de fiets. Daar ligt nog enorm veel groeipotentieel, want ook de fietspaden langs de gewestwegen worden aangepakt dankzij grote investeringsmogelijkheden.”

Het eindrapport van de Fietstelweek 2018 kan je hier inkijken.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio