Om aan geld te raken voor grensmuur met Mexico

President Trump zal de nationale noodtoestand uitroepen

President Trump zal de nationale noodtoestand uitroepen

Foto: AP

Brussel -

De Amerikaanse president Donald Trump zal de nationale noodtoestand uitroepen om de grensmuur te financieren, zo heeft hij vrijdag aangekondigd.

LEES OOK. Donald Trump is niet de eerste Amerikaanse president die de noodtoestand uitroept

“Ik ga een nationale noodtoestand tekenen. Dat is meermaals getekend in het verleden. Het is getekend door andere presidenten vanaf 1977”, zei Trump in de Rose Garden. “Er is zelden een probleem geweest. Ze tekenen het en niemand geeft er om.”

Met de noodtoestand wil hij de bouw van een muur op de zuidelijke grens van de Verenigde Staten kunnen financieren. “Iedereen weet dat muren werken”, aldus Trump.

Op die manier wil Trump een “invasie in ons land van drugs, mensensmokkelaars, alle soorten misdadigers en bendes” aanpakken. “We controleren onze eigen grens niet”, zei hij. “We gaan de nationale veiligheidscrisis aan onze zuidelijke grens aanpakken.”

De Democraten hadden al gezegd dat ze het uitroepen van een nationale noodtoestand bij Justitie zouden aanvechten. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, heeft al laten weten “alle wettelijke opties” te zullen bekijken.

LEES OOK. Kan Trump zomaar de noodtoestand uitroepen? Hoe die beslissing de deur kan openzetten voor het einde van wapenbezit in de VS

Door de noodtoestand uit te roepen, krijgt president Trump veel ruimere bevoegdheden. Zo kan de president dan bijvoorbeeld ook snel ingrijpen zonder dat het Congres daarin tussenkomt. Trump wil die noodtoestand nu afkondigen om 5,7 miljard binnen te halen om tussen de VS en Mexico militaire middelen, tijd en mankracht in te zetten om de grens te blokkeren en de muur te kunnen laten bouwen.

Dat een president de noodtoestand uitroept, is niet uitzonderlijk. Dat een president dat doet zonder dat er een echte noodtoestand is, is dat wél. De voorgangers van Trump deden dat bijvoorbeeld bij terreuraanslagen, oorlogen of natuurrampen…. Momenten waarbij er in het land, of bepaalde delen van het land, een crisis is. Nooit eerder werd de noodtoestand uitgeroepen om een binnenlands bouwproject door te drukken.

New York zal noodtoestand aanvechten

De Amerikaanse deelstaat New York zal de beslissing van Trump om de noodtoestand af te kondigen en zo de bouw van een grensmuur tussen de VS en Mexico te bespoedigen voor het gerecht aanvechten. Dat heeft de openbaar aanklager vrijdag gezegd in een communiqué. “Wij zullen zo’n machtsmisbruik niet tolereren en gaan ons hiertegen verzetten met alle juridische middelen die we tot onze beschikking hebben tegen”, aldus Letitia James.

Noodtoestand afkondigen is “illegaal”

Ook vanuit democratische hoek is scherp gereageerd op de beslissing van Trump om de noodtoestand. De Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer noemden de maatregel “illegaal” en “een hevige klap” voor de grondwet.

“De illegale beslissing van de president die is ingegeven door een onbestaande crisis is een hevige klap voor onze grondwet en maakt Amerika onveiliger, doordat er geld wordt gestolen van Defensie dat nodig is om de veiligheid van onze militairen en onze natie te verzekeren”, schrijven Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, en de fractieleider in de Senaat Chuck Schumer.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees