Trefpunt wuift Guido De Leeuw uit

Vorig jaar nam hij tijdens zijn laatste Gentse Feesten al afscheid met een wel zeer korte speech: "Ik ga jullie missen". Gisteren wuifde Trefpunt Guido De Leeuw na 45 jaar dienst echt uit. Hoewel, De Leeuw gaat nog een beetje voor het archief werken.

De Leeuw, die overigens genomineerd is voor de titel van Strafste Gentenaar,  begon bij Trefpunt toen hij 18 was als langharige pintentapper, en werd er later de Grote Baas. De Trefpuntzaal was te klein voor alle genodigden: Motte Claus, die er jarenlang het jeneverkot open hield, Mark Van Hecke, de geluidsman uit de pioniersjaren. Ook Fabien Audooren met wie hij het internationaal straattheaterfestival organiseerde. Theaterregisseur Herwig De Weerdt noemde zichzelf de 'aap van dienst' om de avond aan elkaar te praten, maar ontpopte zich tot een meesterlijke ceremoniemeester en verteller. De Weerdt haalde de drie truken van De Leeuw boven: hoe hij de Gentse artiesten overhaalde om op maandagavond gratis, of zo goed als gratis, in het Trefpuntcafé te komen optreden, 'want dat er dan misschien wel een optreden op het Groot Podium of het Baudelopark in zat tijdens de Gentse Feesten. Om hen daarna te moeten zeggen: sorry, het zal misschien voor volgend jaar zijn. De Leeuw kon er zelf goed mee lachen. En hoe hij Bekende Gentenaren overhaalde om een avond op Trefpunt te komen presenteren: gewoon de groepen aankondigen. "Voor drie drankbonnetjes".  Om dan nog, zoals Pjeero Robjee, op de laatste dag van de Gentse Feesten, toen Raymond nog tot de ochtend speelde, tomaten naar zijn hoofd te krijgen, omdat hij moest aankondigen dat Raymond nu echt wel zou stoppen. Raymond vroeg toen het publiek om te stoppen met tomaten gooien, want dat Pjeeroo toch zo een lieve man was. En Raymond speelde nog een half uur door.

"Souguir is niet hier!' kondigde De Weerdt aan. Blijkbaar had de nieuwe schepen van cultuur  in laatste instantie afgezegd, maar schepen van amuseleute Annelies Storms kwam hem met plezier vervangen in het 'wespennest' dat Trefpunt heet te zijn. Ze loofde hem, onder meer om zijn grote aaibaarheidsfactor. "Ik heb uit een goede bron, die anoniem wenst te blijven, vernomen dat hij te weinig kookt. Dus wist ik meteen wat ik hem kon cadeau doen: een kookboek met Duvelbereidingen. Hopelijk geraken de gerechten op tafel", aldus Storms.

Ook afwezig bleek Daniël Termont. Die was op skivakantie, maar had, 'vanop zijn eigen pensioenfeest dat vorige week vrijdag in de Vooruit plaats vond, sprak Termont een videoboodschap in." 

Manuel Mugica Gonzalez was er ook: niet als gemeenteraadslid, niet als ex-flik, maar als de man met wie Guido De Leeuw het project Vlernika, over de Spaanse oorlogskinderen, realiseerde: hoe ze samen naar San Sebastian reden, op zoek naar een muziekgroep en nog eens 300 km door de Franse Pyreneeën reden, met alleen maar de naam van een zangeres en een dorp, op goed geluk af. "En Guido had dan nog het geluk dat ze thuis was, en dat ze meteen toezegde om te komen optreden" aldus Gonzalez.

Na Raf Burm van de raad van bestuur van Trefpunt sprak ook De Leeuw zelf: Iets langer dan op de Gentse Feesten. En hij had ook bloemen mee: voor Rosette Goedertier, die jarenlang vrijwilligerswerk deed voor Trefpunt, en voor Anneke, de afscheidnemende First Lady van Trefpunt, die al 20 jaar zijn levenspartner is.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio