Een uur cultuur voorjaar 2019

Carlos Alleene en Yves Van Durme gaan weer in gesprek met drie spraakmakende culturele gasten

Carlos Alleene en Yves Van Durme gaan weer in gesprek met drie spraakmakende culturele gasten

Leen Huet Foto: Joren De Weerdt

Deinze / Nevele - In 2016 ging de lezingenreeks ‘Een uur cultuur’ van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme gingen tijdens deze reeks al in gesprek met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond zoals Johny Vansevenant, Mia Doornaert, Kurt Van Eeghem, Ignaas Devisch, Herman Brusselmans en Peter Verhelst. Ook in het voorjaar van 2019 wordt de succesvolle reeks verdergezet. Er zijn opnieuw drie spraakmakende Vlamingen uitgenodigd voor een boeiende babbel. Op 17 februari komt Bruegelkenner Leen Huet langs, op 17 maart is hoogleraar Geert Buelens te gast over de jaren zestig en op 28 april komt tv-gezicht Annelies Beck spreken over haar nieuwe boek ‘Toekomstkoorts’.

Een uur cultuur is een initiatief van de dienst cultuur en evenementen samen met Deinzenaars Carlos Alleene en Yves Van Durme.  “Een uur cultuur zorgt voor een reeks culturele aperitiefgesprekken op zondagmorgen, en past perfect in onze visie om het cultuuraanbod in Deinze uit te bouwen. Op een ongedwongen manier genieten we van dieptegesprekken over diverse thema’s, gemodereerd door twee klasbakken uit eigen stad”, aldus schepen van cultuur Rutger De Reu. Sinds de start wist een uur cultuur een vast publiek op te bouwen. Een verderzetting van het project is dan ook vanzelfsprekend.

Leen Huet

Spreekwoorden, Kinderspelen, Dulle Griet, De toren van Babel: deze en nog zo veel andere werken zijn van de hand van Pieter Bruegel, de zestiende-eeuwse Vlaamse schilder die 450 jaar geleden overleed. Dat wordt uitgebreid herdacht in Europa, onder meer met een indrukwekkende overzichtstentoonstelling in Wenen. Voor dit Bruegeljaar is Leen Huet te gast bij Yves Van Durme. Leen Huet studeerde in Leuven en Firenze kunstgeschiedenis en filosofie. Zij schreef de eerste meest volledige biografie van Bruegel, waarbij ze ook een nieuw licht werpt op het leven en op het uitgebreide oeuvre van Pieter Bruegel.

Moderatoren

Carlos Alleene is journalist, literair criticus en auteur. Hij publiceerde o.a. verschillende boeken over kunstschilder Roger Raveel. In 2014 schreef hij samen met Veerle Van Doorne het boek '150 jaar kasteelheren van Ooidonk'.

Yves Van Durme is leerkracht literaire creatie in KADE podiumkunsten. Van 1989 tot 2003 werkte hij als verslaggever theater, literatuur en presentator voor VRT Radio 3 (later KLARA) en van 1995 tot 2000 als verslaggever tentoonstellingen voor VRT Radio 2. Hij werkt ook al vele jaren als presentator bij Radio Tequila.

Praktisch

Wanneer: Zondag 17 februari 2019 om 11 u.

Waar: Dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2, 9800 Deinze

Toegang: Gratis, vooraf reserveren via cultuur@deinze.be aanbevolen

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio