Voltallige bemanning was dood, hun gezichten bevroren van angst: het grootste mysterie uit de geschiedenis van de scheepvaart

Voltallige bemanning was dood, hun gezichten bevroren van angst: het grootste mysterie uit de geschiedenis van de scheepvaart

Het is een van de grootste mysteries uit de geschiedenis van de scheepvaart: de ramp op de SS Ourang Medan. De voltallige bemanning werd in 1948 dood teruggevonden, hun gezichten bevroren van angst. Niet veel eerder was vanop het schip nog een angstaanjagende noodoproep verzonden. Of dat is toch wat al decennialang wordt verteld.

In 1948 verstuurde een bemanningslid van de SS Ourang Medan een noodsignaal in morsecode vanuit de zeestraat Malakka. De bemanning van een schip in de buurt - de Silver Star - pikte de verontrustende boodschap op.

*** We drijven. Iedereen inclusief de kapitein, dood in de kaartenkamer en op de brug. Waarschijnlijk de volledige crew dood. Ik sterf. ***

Toen de Silver Star uiteindelijk aankwam bij het schip, zagen ze een beeld dat ze nog lang in hun nachtmerries zouden terugzien. Het hele vaartuig lag vol met lichamen. Iedereen had een angstige blik in de ogen. De monden waren open, alsof ze schreeuwend waren gestorven. De armen ver uitgestrekt, alsof ze iets hadden willen vastnemen.

Maar, wat alles nog vreemder maakte: geen enkel bemanningslid vertoonde verwondingen die de dood hadden kunnen betekenen.

In het niets verdwenen

De bemanning van de Silver Star besliste al snel om de SS Ourang Medan naar de haven te slepen. Tot er plots brand uitbrak, met een daaropvolgende explosie. Het schip zonk naar de bodem van de zee. En tot op heden is noch het vaartuig noch de bemanning ervan teruggevonden.

Sommigen stellen zich dan ook de vraag: heeft de SS Ourang Medan wel echt bestaan? De ramp en de reddingspoging werden bovendien pas voor het eerst gedocumenteerd in 1954, zes jaar na datum.

Oplossing voor mysterieuze verdwijningen?

Uit een geheim document van de CIA, dat pas zes jaar geleden is vrijgegeven, blijkt dat de inlichtingendienst wél geloof hecht aan het akelige verhaal. Het was de assistent van de grote directeur Allen Dulles die zich in 1959 zwart op wit afvroeg of de SS Ourang Medan niet de sleutel vormde tot andere mysterieuze verdwijningen in de scheep- en luchtvaart.

“Ik ben er zeker van dat de SS Ourang Medan de antwoorden bevat op heel wat vliegtuigongevallen en onopgeloste verdwijningen op zee”, schreef hij. “Welk groot geheim schuilt er in die diepe zee?”

Of er paranormale activiteiten aan de basis liggen, valt te betwijfelen. Mogelijk kwamen alle bemanningsleden om het leven door de ontsnapping van giftige gassen op het schip.

Play

bekijk ook

Straffe ontdekking: Amerikaans vliegdekschip na 76 jaar teruggevonden op bodem van Stille Oceaan

Eeuwenoud scheepswrak compleet met kanonnen ontdekt voor Portugese kust: “Belangrijkste vondst ooit”

Gezonken duikboot uit WO I duikt plots op het strand op

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees