Lucas Di Grassi wint ePrix van Mexico-Stad nadat leider stilvalt op paar meter van de finish, Jérôme D’Ambrosio nieuwe leider in stand

Lucas Di Grassi wint ePrix van Mexico-Stad nadat leider stilvalt op paar meter van de finish, Jérôme D’Ambrosio nieuwe leider in stand

De vierde race van het Formule E-seizoen heeft zaterdagavond voor flink wat spektakel gezorgd. Lucas Di Grassi won de ePrix van Mexico-Stad nadat leider Pascal Wehrlein meters voor de finish stilviel. Jérôme D’Ambrosio reed een sterke race en werd vierde, hij is ook opnieuw leider in de stand. Voor Stoffel Vandoorne was het weer een dag om snel te vergeten: de Rumbekenaar eindigde als achttiende en voorlaatste van de finishers na meerdere straffen.

Voor onze landgenoten beloofde het al een lange en zware race te worden na de kwalificatie eerder op de dag. D’Ambrosio en Vandoorne kwalificeerden zich pas als negentiende en twintigste, maar schoven allebei een plekje op doordat noorderbuur Robin Frijns een straf kreeg en teruggezet werd.

Bij de start bleef alles aanvankelijk vrij netjes, maar na enkele minuten liep het fout toen Nelson Piquet Jr. vol op de achterkant van regerend kampioen Jean-Eric Vergne klapte. Piquet Jr., de man die in 2014-2015 de eerste Formule E-titel pakte, bleef bij het voorval gelukkig ongedeerd. Jérôme d’Ambrosio profiteerde van alle chaos en schoof door naar plaats negen. De rode vlag werd uitgehangen, waarna de race een halfuur stillag.

Vandoorne genekt door dubbele straf

Na de herstart ging het voor Stoffel Vandoorne van kwaad naar erger. Onze landgenoot kon in het achterveld nauwelijks plaatsen winnen, maar kreeg wel de fan boost aangezien hij bij de stemronde opnieuw de populairste rijder was. Dat leverde hem wat extra vermogen op dat hij kortstondig kon gebruiken. Een vergiftigd geschenk, zo bleek: de West-Vlaming kreeg een drive through penalty én vijf seconden tijdstraf omdat hij de fan boost te vroeg activeerde en vervolgens ook te lang gebruikte.

Helemaal voorin leek polesitter Pascal Wehrlein lang op weg naar de zege. Hij werd echter op de hielen gezeten door Lucas Di Grassi (Audi Sport) en Nissan-duo Oliver Rowland en Sébastien Buemi. Ook Edoardo Mortara (Venturi) was niet ver weg. Wehrlein kwam steeds meer onder druk te staan van Di Grassi, maar de Duitsers zege leek veilig. Tot een hectische slotfase aanbrak.

Lege batterijen

In de voorlaatste ronde bleek dat meerdere rijders hun energieverbruik totaal verkeerd hadden ingeschat, vermoedelijk door de rode vlag-situatie in het begin van de race. Verschillende rijders - waaronder leider Wehrlein - moesten zo op extreme wijze energie sparen om de finish te halen. Voor Oliver Rowland en Sébastien Buemi werd het een drama: zij leken op weg naar plekken drie en vier, maar vielen in de slotronde stil met een lege batterij.

Het wegvallen van de beide Nissans liet de monden al openvallen, maar de actie was nog niet voorbij helemaal voorin. In het begin van de slotronde probeerde Lucas Di Grassi de leiding over te nemen van Wehrlein, maar de twee maakten contact en de Duitser ging rechtdoor in de chicane. Vlak voor de finish zat Di Grassi echter weer op de staart van Wehrlein. Wehrlein, wiens batterij op dat moment zijn laatste beetje energie gegeven had, viel meters voor de finish stil. De Duitser probeerde Di Grassi nog af te houden, maar de Braziliaan kon zich nipt tussen de Mahindra en de betonnen pitmuur wringen.

Di Grassi kon het zelf amper geloven, maar de zege was van hem. Pascal Wehrlein werd tweede, maar kreeg een tijdstraf van vijf seconden omdat hij de chicane had afgesneden. Daardoor viel hij terug naar de zesde plaats. Antonio Felix Da Costa (BMW Andretti) en Edoardo Mortara mochten daardoor mee het podium op. Jérôme D’Ambrosio kwam aanvankelijk als vijfde over de streep, maar schoof door de straf van Wehrlein op naar vier. Een knappe inhaalrace dus van de Waal, die maar liefst veertien plaatsen won tijdens de race.

D’Ambrosio opnieuw leider in de stand

D’Ambrosio, die de tweede race van het seizoen in Marrakech won, is dankzij zijn sterke prestatie opnieuw leider in de stand. Hij heeft 53 punten, 7 meer dan eerste achtervolger Antonio Felix Da Costa. Sam Bird is derde met 45 stuks. Di Grassi maakt dankzij zijn overwinning een serieuze sprong in het klassement: hij is nu vierde, maar volgt wel al op 19 punten van D’Ambrosio.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.