Niet schrikken: ‘supermaan’ zal veel groter lijken dan gewoonlijk (en zo kan je best kijken)

Niet schrikken: ‘supermaan’ zal veel groter lijken dan gewoonlijk (en zo kan je best kijken)

Foto: REUTERS

Schrik niet als u dinsdagavond even omhoogkijkt. Dan schijnt een “supermaan”: ze zal veel groter lijken dan gewoonlijk. Maar dat natuurverschijnsel is eigenlijk niet zo “super”.

Dat komt omdat de maan in een ellipsvormige baan rond de aarde draait en net morgen een stuk dichter dan gewoonlijk zal langskomen. Gemiddeld is de afstand naar de maan zo’n 384.000 kilometer, nu is dat 357.000 kilometer. Daarom schijnt het hemellichaam 11 procent helderder en zal het ook zo’n 5 procent groter lijken.

Het effect is het grootst bij de opkomst en het neergaan, omdat dan nog een kleine optische illusie optreedt: omdat de maan bij opkomst nog laag staat, lijkt ze groter omdat we ze beter kunnen vergelijken met andere gebouwen en objecten op de aarde.

Niet super

Maar experten nuanceren de kwestie. “Het komt een beetje uit Amerika overgewaaid, de heisa errond”, zegt Francis Meeus van Volkssterrenwacht Mira. “We gruwen een beetje van de naam “supermaan”, voor ons is het gewoon een volle maan in zijn perigeum (het dichtste punt bij het zwaartepunt van de Aarde).”

Ook weerman Frank Deboosere nuanceert de kwestie. “Zelfs een geoefend oog ziet amper een grotere maan, niet zo ‘super’ dus”, klinkt het. Volgens Deboosere circuleren er heel wat mythes rond de “supermaan”, die volledig onterecht zijn. “De term werd in 1979 bedacht door een astroloog, geen astronoom. Richard Nolle. Sindsdien klinken er talloze geruchten dat het verschrikkelijke rampen zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen en wateroverlast zou opleveren. Maar dat algemene verband met de supermaan bestaat helemaal niet”, legt de weerman uit.

Zelf kijken

Een donker plekje zoeken om te kijken is niet cruciaal, maar kan wel helpen. “Het is een goed idee om de duisternis op te zoeken om het contrast te zien. Op pakweg de Grote Markt in Brussel zal er te veel lichtgloed in je directe omgeving zijn om ervan te kunnen genieten. Je kan het best kijken, wanneer het enkel gaat om jouw oog als waarnemer en het licht van de maan”, weet Meeus.

Een telescoop is niet nodig, want ook met het blote oog zal de “supermaan” zichtbaar zijn. Afhankelijk van het weer, krijg je dan een bepaald tafereel voorgeschoteld. Als er regen is, dan zal het slecht te zien zijn, al spreekt het KMI (voorlopig) nog niet van buien.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S