Charles Michel zal Olivier Chastel vervangen en wordt opnieuw MR-voorzitter

Charles Michel zal Olivier Chastel vervangen en wordt opnieuw MR-voorzitter

Foto: Photo News

Premier Charles Michel vervangt Olivier Chastel als voorzitter van MR. Dat bevestigt Chastel zelf op twitter. De premier blijft wel op post in de federale regering. Een “vreemde move”, vindt Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

De Franstalige liberalen hebben maandagochtend op het partijbureau de lijsttrekkers voor de verkiezingen van 26 mei goedgekeurd. Olivier Chastel trekt de Europese lijst, en wil zich op die campagne concentreren, zegt hij. “Ik wil mij volledig toeleggen op de Europese campagne en zal mijn mandaat als voorzitter van MR niet voortzetten”, klinkt het.

(lees verder onder de tweet)

Premier Charles Michel neemt het roer over. Hij blijft wel op post als eerste minister, zolang de regering in lopende zaken geen opvolger heeft, zegt Chastel. Charles Michel was eerder al eens voorzitter van MR, van 2011 tot 2014. Toen hij premier werd nam Olivier Chastel het van hem over.

“Vreemde move”

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) vindt het jammer dat premier Charles Michel zijn functie zal combineren met het voorzitterschap van MR. “Premier is toch geen deeltijdse job?”, aldus Calvo. Hij vreest dat Michel de komende tijd vooral met partijbelangen bezig zal zijn.

“Een vreemde move”, klinkt het. “Lopende zaken dreigt met een premier-partijvoorzitter 100 procent campagnetijd te worden, terwijl wij hopen dat de Kamer nog enkele belangrijke doorbraken kan realiseren.”

Voor de groenen hoort daar de nationale klimaatwet bij, die dezer dagen ter bespreking in het parlement ligt. Het groene Kamerlid rekent erop dat Michel zal trachten de coalitiepartners CD&V en Open VLD te overtuigen die bijzondere wet te steunen. Ter herinnering: om die tekst door Kamer en Senaat te krijgen, moet hij een tweederdemeerderheid achter zich krijgen, plus de helft van elke taalgroep.

Kamerlijst

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders trekt in mei de Brusselse Kamerlijst, zijn collega-minister van Begroting Sophie Wilmès staat op de tweede plaats. Charles Michel trekt de Kamerlijst in Waals-Brabant, minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine doet dat in Luik en minister van Landbouw Denis Ducarme in Henegouwen. Daar krijgt minister van Energie Marie Christine Marghem de tweede plaats. In Luxemburg trekt Benoît Piedboeuf de lijst, in Namen is dat David Clarinval.

Voor het Waals parlement trekt de voormalige burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans de lijst in Brussel, gevolgd door de burgemeester van Etterbeek en huidig fractieleider in het Brussels Parlement, Vincent De Wolf. In Waals-Brabant is de eerste plaats voor Waals minister Valérie De Bue, in Namen verhuist federaal minister van Mobiliteit François Bellot naar het regionale niveau, in het arrondissement Dinant Philippeville. Luxemburg is voor Waals minister-president Willy Borsus. Waals minister Pierre-Yves Jeholet trekt de lijst in het Luikse arrondissement Verviers, zijn collega Jean-Luc Crucke doet hetzelfde in Doornik-Aat-Moeskroen, in Henegouwen. Tot slot gaat voormalig federaal minister Jacqueline Galant de lijst trekken in het arrondissement Bergen, in Henegouwen.

Corrigeer

NIEUWS