Raadkamer bevestigt aanhouding drie verdachten Assyrische misdaadbende, politieman vrijgelaten

Raadkamer bevestigt aanhouding drie verdachten Assyrische misdaadbende, politieman vrijgelaten
Antwerpen -

De raadkamer heeft maandagnamiddag de aanhouding bevestigd van drie verdachten die vorige week werden opgepakt in het onderzoek naar een Assyrische misdaadorganisatie. Onder hen Marsin Y., de gewezen hoofdplanner bij havenbedrijf DP World. De agent die was aangehoude is vrijgelaten.

Voor drie andere verdachten werd een uitstel gevraagd. Zij verschijnen op 25 februari voor de raadkamer, samen met de zeven anderen die vrijdag al een uitstel bekomen hadden.

De criminele organisatie rond de Assyrische familie Y. hield zich bezig met drugssmokkel, witwaspraktijken, wapenhandel en corruptie. De organisatie wilde niet alleen zo veel mogelijk vermogen verwerven, maar probeerde ook invloed te verwerven bij onder meer de stadsdiensten, het bankwezen, de politiek, de kerk en de haven.

LEES OOK. Wie is de beruchte ‘peetvader’ van de Antwerpse drugsclan met connecties in politiek en politie? “Bayram voelt zich verheven boven iedereen en renteniert nu in Turkije” (+)

Zo werkte Marsin Y. tot augustus 2017 als hoofdplanner bij havenbedrijf DP World. Hij nam ontslag nadat hij meermaals bedreigd werd en in de benen werd geschoten. Hij ontkent dat hij ooit zijn functie misbruikt heeft om drugs uit de haven te smokkelen.

“Die intimidatiepogingen zijn daar het beste bewijs voor, want die gebeurden net omdat hij weigerde mee te werken. Hij heeft met deze feiten absoluut niets te maken. De aanwijzingen van schuld tegen hem wegen te licht om hem nog langer in voorhechtenis te houden. Er is enkel sprake van niet gefundeerde geruchten. Toen het onderzoek van start ging, was hij al maanden weg bij DP World. Ik heb gevraagd om hem vrij te laten zonder voorwaarden, maar de raadkamer besliste er anders over”, zegt zijn advocaat Kris Luyckx.

Agent vrijgelaten na ‘procedurefout’

De agent van de Antwerpse lokale politie die vorige week was opgepakt en vervolgens aangehouden in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar de misdaadorganisatie rond de familie Y., is door de onderzoeksrechter vrijgelaten via handlichting. Dat bevestigt het Antwerpse parket.

De vrijlating betekent niet noodzakelijk dat de man niet meer als verdachte wordt gezien in het dossier. Hij was vrijdag aangehouden op verdenking van passieve omkoping, schending van het beroepsgeheim, misbruik van vertrouwen en deelname aan activiteiten van een criminele organisatie.

De poltieman zou vrijgelaten zijn via handlichting door een procedurefout bij de arrestatie van de man. Het parket kan dat niet bevestigen en verwijst voor commentaar door naar de rechtbank van eerste aanleg, maar de persrechter daar was maandagavond naar eigen zeggen nog niet op de hoogte van de inhoudelijke details.

Een handlichting houdt in dat een onderzoeksrechter de eerdere aanhouding van een verdachte opheft. Dat kan volgens de rechtbank op elk moment in de loop van het onderzoek gebeuren en om uiteenlopende redenen. In dit geval is het gebeurd nog voor de verdachte voor de raadkamer was verschenen, want dat stond pas voor dinsdag gepland. Tegen de beslissing van de onderzoeksrechter is geen beroep mogelijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees