Hamse club McShelfie pakt ook uit met drie eigen bottelingen

Proeven van vijfhonderd whisky’s

De leden van McShelfie organiseren op 1 maart hun festival in Le Kurosa. Foto: jvdv

Hamme / Moerzeke -

Vrijdag 1 maart vanaf 19 uur organiseert de Hamse whiskyclub McShelfie een Whiskyfestival. Er zijn die dag meer dan vijfhonderd single-malt whisky's te degusteren.

In dit uitzonderlijk gevarieerde assortiment vinden de liefhebbers ook drie clubbottelingen van McShelfie terug. En daar is voorzitter Jan De Wilde best fier op. “De drie vaten werden door ons zorgvuldig en met veel geduld geselecteerd”, zegt de gepassioneerde whiskyliefhebber. Het clublokaal is gehuisvest in een vroegere hooischelf van de voorzitter, vandaar de naam ‘McShelfie’. De clubbottelingen omvatten een Glensheil van vijf jaar oud, een geturfde Islay Malt (van acht jaar) en de Tomintoul (twaalf jaar). “Voor de vormgeving van de flesetiketten deden we een beroep op de Lokerse kunstenaar Jurgen De Smedt. Hij zorgde voor een stijlvol vogelsilhouet dat verwijst naar hét Hamse symbool: de Wuiten. De blauwe lijn is de link naar het Hamse blauw dat Durme en Schelde symboliseert én uiteraard naar het Schotse levenswater.”

“We houden het - in tegenstelling tot gelijkaardige whisky-events - bij één avond, maar openen wel meer dan vijfhonderd flessen waaruit elke deelnemer een proefselectie kan maken. We kozen weer voor de sfeervolle weekendtaverne Le Kurosa aan de Heirbaan 136 in Hamme-Zogge. Deze locatie heeft qua uitstraling veel raakpunten met onze ‘Schelf’ en biedt begeleidende BOB's de kans om tijdens de whiskyproeverij iets te nuttigen aan de bar. Een ruime parking met plaats voor een foodtruck biedt een extra voordeel. Plaatselijke taxibedrijven staan ter beschikking om wie dat wenst veilig huiswaarts te brengen.”

Grootste database

Ook al kiest McShelfie voor een kleinschalig festival, de standhouders zijn nationale én internationale top. “We verwelkomen Malts of Scotland (D), The Nectar, Hart Brothers, Gordon & MacPhail, The Bonding Dram, whiskyshop Dram 242 uit Lebbeke, CasQueteers (NL), Cask Aid en Whiskybase (NL). Deze laatste is de grootste whiskydatabase ter wereld, bij ons aanwezig met hun beroemde Archives-bottelingen.” Vooraf inschrijven (tot vrijdag 22 februari via de website mcshelfie.be) is noodzakelijk en kost 15 euro. Hiervoor ontvangt de deelnemer vijf drams (het betaalmiddel op een whiskyfestival) én een met het McShelfielogo gegraveerd proefglas. “We laten maar tweehonderd deelnemers toe”, kondigt De Wilde nog aan.

INFO

INFOMcShelfie Whiskyfestival, vrijdag 1 maart van 19 tot 23 uur in Le Kurosa, Heirbaan 136 in Hamme-Zogge. Info en inschrijvingen: www.mcshelfie.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio