Aantal inbraken is spectaculair gedaald. “Maar als slachtoffer bel je beter politie in plaats van bericht te posten op Facebook.”

Aantal inbraken is spectaculair gedaald. “Maar als slachtoffer bel je beter politie in plaats van bericht te posten op Facebook.”

Tony Vermeire (links), Jan Vermeulen, Marc Van Wabeke, Simon Lagrange en Geert Van Hoecke zijn tevreden met de forse daling van het aantal inbraken. Foto: svg

Deinze / Zulte / Lovendegem -

Voor het jaar 2018 kan de zone Deinze-Zulte-Lievegem uitpakken met een zeer opvallend cijfer. “In vergelijking met 2017 waren er 24,6 procent minder inbraken”, zegt de politie.

De politiezones Deinze-Zulte en LoWaZoNe fusioneerden op 1 januari 2019 tot de zone Deinze-Zulte-Lievegem.

In 2018 gebeurden in de politiezone Deinze-Zulte-Lievegem 150 inbraken: 84 voltooide en 66 pogingen. Dat zijn er een pak minder dan de 199 uit 2017.

“Bachte-Maria-Leerne, Sint-Martens-Leerne en Astene zijn de plaatsen in onze zone waar het risico op een inbraak het grootste is: respectievelijk elf en negen per duizend inwoners”, zegt communicatieverantwoordelijke Julie Van den Heede.

“In absolute cijfers waren er het meeste inbraken in Nevele en het minste in de wijken Deinze-centrum Noord en Deinze-centrum Zuid. Zowel in Waarschoot als in Lovendegem was er in december een piek door een reeks inbraken op zeer korte tijd.”

Samenwerken met burgers

De reeks inbraken in de Lievegemse gemeenten resulteerden vooral daar in een onveiligheidsgevoel bij de inwoners. De in die periode opgerichte Facebookgroep ‘Veilig Lievegem’ lokte in een recordtijd meer dan tweeduizend leden.

De politie bekijkt het succes van dat soort initiatieven met gemengde gevoelens. “Wij moedigen elk initiatief aan dat het veiligheidsgevoel vergroot, maar merken dat dit soort groepen soms het omgekeerde effect hebben”, aldus commissaris Benny Van Wabeke.

“Het is essentieel dat de politie en de burgers nauw samenwerken. Meldingen van waakzame burgers zijn essentieel op het vlak van inbraakpreventie. Maar we roepen op om ons te contacteren via het nummer 101. Pas dan kan de politie onmiddellijk reageren.”

ANPR-camera's

Hoewel inbraakpreventie hoog op de agenda staat in elke politiezone kunnen inbrakenreeksen nooit uitgesloten worden. “De daling is spectaculair, maar allerminst vanzelfsprekend”, zegt commissaris Geert Van Hoecke. “Mogelijke oorzaken van de daling? Dankzij de fusie kunnen onze diensten een betere spreiding op het grondgebied garanderen. Ook de komst van de slimme ANPR-camera's speelt een rol. Maar de strijd tegen inbrekers stopt nooit. We blijven zoeken naar manieren om het risico zo veel mogelijk te beperken.”

Tot slot enkele vaststellingen. De meeste inbraken gebeuren tijdens de ‘donkere’ maanden oktober tot december. De dagen waarop meest wordt ingebroken zijn vrijdag en maandag. “Daarvoor hebben we niet meteen een pasklare verklaring. Wel is het zo dat daders zeer gericht te werk gaan en vooral op zoek gaan naar geld en juwelen. Ook slaan ze nu vooral hun slag in de vooravond, terwijl dat vroeger vooral 's nachts gebeurde”, besluit Van Wabeke.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio