Lea zette haar honden op een veganistisch dieet: “Wel telkens nerveus als we naar dierenarts gaan”

Lea zette haar honden op een veganistisch dieet: “Wel telkens nerveus als we naar dierenarts gaan”

Foto: Facebook

De Australische Lea McBride heeft haar twee golden retrievers een veganistisch dieet aangemeten. “De fokker voederde hen vlees, maar op zes maanden tijd was Darcy volledig veganistisch. Bij Emilie lukte dat al op vier maanden, we hadden alle research al gedaan, dus was het makkelijker.”

Een veganistisch dieet is voor mensen al niet vanzelfsprekend. Heel wat veganisten zien zich genoodzaakt om toch nog voedingssupplementen te nemen, en mensen zijn dan nog omnivoren. Voor honden, die al eeuwenlang enkel vlees (of op vlees gebaseerde brokken) eten, is de omschakeling nog eens zo moeilijk.

Om ervoor te zorgen dat ze haar dieren geen schade zou berokkenen, werkte ze nauw samen met dierenarts Derek McNair, die ze nu al jaren opvolgt. Hij deed haar zweren dat ze terug zou overschakelen op vlees wanneer bleek dat de honden schade ondervonden van hun dieet, maar tien jaar later is dat nog niet nodig geweest. “Ze zijn extreem gezond en hebben nooit problemen gehad. Ze bewegen veel en hebben veel energie”, zo vertelt de dierenarts aan news.com.au.

Dat is echter geen sinecure, aldus McNair: “Lea voedert hen commercieel voer waarvan de makers beweren dat het gebalanceerd is, maar ook zelfgemaakt voer dat ze in schema’s roteert, waarbij ze supplementen toevoegt zoals LSA en gist. Daarnaast voedert ze hen ook soyaproducten die voor veel plantaardige proteïnen zorgen.”

Lea zelf zegt toch telkens een beetje nerveus te zijn wanneer ze met haar honden naar de dierenarts gaat: “Ik ben bang dat mensen me gaan veroordelen als er iets mis gaat. Hoewel we ook dit jaar weer met twee heel gezonde honden naar huis zijn gegaan.”

Ze durft een veganistisch dieet voor honden wel aanraden, maar heel voorzichtig: “Wat ik tegen iedereen die het overweegt zou willen zeggen: maar doe je research en wees voorzichtig. Op 10 en 8 jaar zijn Darcy en Emilie gelukkig, gezond, slim en sociaal, maar het kost mij heel veel moeite om dat zo te houden.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees