STRAFSTE GENTENAAR: CirQ en Refu-Interim, van grappenmakers tot sociale ondernemers

STRAFSTE GENTENAAR: CirQ en Refu-Interim, van grappenmakers tot sociale ondernemers

David Miroir (vlnr.), Farah Laporte en Xavier Cloet: “We stuurden een Chinese Oeigoer naar een klusje bij City Sounds. Nu werkt die man daar en kan hij een huis huren. Machtig, toch?” Foto: David Van Hecke

Gent -

Twee edities geleden waren ze met hun Gentse Feestenproductie Batahlan nog genomineerd in de sectie evenementen. Nu staan CirQ en Refu-Interim in de categorie ondernemer. “Het is verbazend hoe snel vluchtelingen Nederlands leren.”

Zotjes, hé?”, begint Xavier Cloet (44) van CirQ. “Onze vzw is vooral bekend van de Gentse Feesten. Maar om de vereniging draaiende te houden, verkopen we altijd al acts uit die Feesten aan andere evenementen. We zijn dus ondernemers, maar dan vooral om te overleven.”

CirQ telt vier vaste werknemers, onder wie David ­Miroir (39). “We worden vaak gevraagd voor andere evenementen. Zo hebben we de 11 juliviering in Brussel voor onze rekening genomen: een heus trouwfeest in de stijl van CirQ. Vijf dagen lang werk voor honderd medewerkers. Ook voor bedrijven en organisaties maken we producties op maat.”

Zot idee

Twee jaar geleden pakte CirQ op de Gentse Feesten uit met Batahlan. Daar ging een opgemerkte affichecampagne aan vooraf: “Dit jaar hebben we gekozen voor de goeikoop! Al onze eigen, dure vrijwilligers buiten en vluchtelingen in de plekke!” Het was maar een halve grap, want CirQ schakelde voor die Feesten effectief vluchtelingen in om als vrijwilliger mee te werken.

En daar bleef het niet bij. Uit het zotte idee om vluchtelingen in te schakelen, ontstond Refu-Interim: een andere vzw die ervoor zorgt dat asielzoekers makkelijker aan de slag kunnen. Eerst als vrijwilliger, daarna in het echte arbeidscircuit. Farah Laporte (35) nam er de leiding over en krijgt assistentie van drie medewerkers.

Niet kieskeurig

“Met Refu-Interim proberen we vluchtelingen zo snel mogelijk dichter bij de arbeidsmarkt te brengen”, vertelt Laporte. “Die mensen beschikken over heel wat skills. Niet alleen door de opleiding die ze in hun land van herkomst hebben genoten, ook door alles wat ze hebben moeten doorstaan om hier te geraken. Het is verbazend hoe snel ze Nederlands leren. En ze zijn niet kieskeurig. Als je vraagt welke job ze willen, is het antwoord vaak: Gelijk wat, als ik maar kan werken.”

Refu-Interim trekt ook naar bedrijven. Laporte: “Niet met powerpoint­presentaties en een belerend vingertje, maar met workshops en teambuildings­activiteiten. Zo werkten we samen met het Gentse bedrijf In The Pocket een soort ontsnappings-inleefspel uit. We bouwen een fictief vluchtelingenkamp waarin de werknemers de rol van vluchtelingen spelen en de vluchtelingen het spel organiseren en begeleiden.”

Toeleverancier van VDAB

“We zitten ook samen met de VDAB en met ambtenaren van de Vlaamse overheid. In wezen zijn we een klein beetje een toeleverancier voor de VDAB: via het vrijwilligerswerk dat de vluchtelingen bij Refu-Interim doen, helpen wij hen op weg naar de arbeidsmarkt. We brengen hen in contact met ons uitgebreide netwerk.”

Een praktisch voorbeeld? Cloet: “City Sounds, een bedrijf dat audio- en videomateriaal verhuurt, was dringend op zoek naar iemand die duizenden en duizenden ledlampjes kon vervangen en solderen. We hebben daar toen een Chinese Oeigoer op afgestuurd die nog niet echt klaar was voor de arbeidsmarkt, maar die klus perfect aankon. Nu werkt die man daar en kan hij een huis huren. Dat is toch machtig? Daar word je toch blij van?”

Refu-Interim is ondertussen niet alleen actief in Gent maar ook in Oostende. “En we hebben plannen om in Kortrijk, Lokeren en Sint-Niklaas te beginnen”, besluit Laporte.

Of hoe een grap kan groeien en een echte onderneming worden.

Breng hier uw stem uit voor De Strafste Gentenaar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio