44% minder inbraken in Zulte

44% minder inbraken in Zulte

Foto: Eddy Lefevre

Zulte - Zoals elk jaar had maandagavond de evaluatie van de BIN-werking plaats. Naast een persconferentie komt de politiezone telkens langs in Zulte, Deinze en nu ook in Lievegem om het werkingsjaar van de BIN’s toe te lichten. Korpschef Benny Van Wabeke en BIN-verantwoordelijken Peter Rogiest en Geert Van Hoecke gaven tekst en uitleg. De cijfers voor Zulte ogen bijzonder goed. Er is een daling met 44% tegenover 2017, waardoor men min of meer op het niveau van 2016 terugvalt. In de gehele politiezone, Lievegem inbegrepen, waren er vorig jaar 150 woninginbraken. Bij 66 daarvan bleef het beperkt tot een poging. Dat is 24,6% minder dan in 2017 en 30% minder dan in 2016. Blijkbaar nemen onze inwoners betere preventieve maatregelen, want het percentage mislukte inbraken steeg van 39% naar 44%.

Wanneer wordt er meest ingebroken?

De donkere maanden zijn het populairst bij de inbrekers. Vorig jaar was er een piek van 23 inbraken in oktober, gevolgd door 22 in december. September was dan weer minder gegeerd met slechts één inbraak.

Er wordt het vaakst ingebroken op zaterdag, 28 keer, en op maandag, 26 keer; het minst op zondag met 15 keer. De inbrekers hebben een ongezonde voorkeur voor de avonduren, tussen 18 u en middernacht, want dan gebeurde 44% van de inbraken. De nacht, tussen middernacht en 6 u, is dan weer het veiligst met slechts 10%.

Waar?

85% van de inbraken gebeuren in woningen en slechts 8% in appartementen. In de drie gemeenten van de politiezone daalt het aantal overal: Deinze kende 87 inbraken (58%), Zulte 29 (19%) en Lievegem 34 (23%). Het risico op inbraak is het hoogst in Bachte-Maria-Leerne en Sint-Martens-Leerne.

Hoe?

Meer dan de helft van de woninginbraken gebeurden in 2018 via de achterkant, één derde via de zijkant. De inbrekers geraken het vaakst binnen via glasbraak. Zij gaan bij voorkeur op zoek naar buit op de eerste verdieping, meer bepaald in de slaapkamer en de badkamer. Er worden vooral  juwelen en geld gestolen.

Buurtinformatienetwerken (BIN’s)

De politiezone Deinze-Zulte-Lievegem telt 46 buurtinformatienetwerken. Zo’n BIN wordt opgestart door enkele verantwoordelijken in een wijk, in samenwerking met de lokale overheid en de politie. Deinze telt 31 BIN’s, Zulte 9 en Lievegem 6. Nieuw is dat er nu een speciale mailbox is voor de leden om de politie te bereiken: PZ.DeinzeZulteLievegem.bin@police.belgium.eu .

Peter Rogiest: ‘Binnen de politiezone is de woninginbraak één van de prioriteiten van het zonaal veiligheidsplan. Wij nemen telkens deel aan de Goliath-acties van het arrondissement Oost-Vlaanderen. Vijf keer per jaar bindt de politie zo op grote schaal de strijd aan met rondtrekkende dievenbendes. Elk jaar organiseren wij ook de actie ‘1 dag niet en op de markten van Deinze en Zulte staan onze preventieadviseurs met een stand met preventieadvies. De inwoners kunnen zelfs een bezoek bij hen thuis aanvragen. Via de website kan men ook een gratis afwezigheidstoezicht aanvragen.’

Geert Van Hoecke: ‘De ANPR-camera’s (automatische nummerplaatherkenning) leveren ons nuttige informatie en een verhoogde pakkans. Op het grondgebied van de politiezone staan er ondertussen 17 stuks, aangevuld met nog eens vier van politiezone Schelde-Leie en twee van Tielt. Wij beschikkne ook over twee mobiele ANPR-voertuigen.’

‘Elk initiatief, zoals bijvoorbeeld Facebook, dat bijdraagt aan de veiligheid, is een meerwaarde. Maar je klacht op Facebook posten, leidt niet rechtstreeks tot een interventie. We vragen dan ook om verdachte feiten steeds te melden bij de politie en niet gewoon op Facebook te posten,’ besluit korpschef Benny Van Wabeke.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio