Mode

Modeontwerper Karl Lagerfeld overleden

De Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld is op vijfentachtigjarige leeftijd overleden. Dat schrijven verschillende Franstalige kranten. Hoe de ontwerper aan zijn einde kwam, is nog niet bekend. Hij was onder meer creatief directeur bij Chanel en Fendi en had daarnaast een label onder zijn eigen naam.

Het ging al een tijdje niet goed met de gezondheid van de ontwerper. Zo was hij in januari afwezig op de modeshow van Chanel in het Parijse Grand Palais omdat hij naar eigen zeggen “te moe was”. Voor kenners uit de mode-industrie was dat een teken aan de wand omdat hij geen enkele show van het Franse modehuis had gemist sinds zijn aanstelling in 1983. Volgens Paris Match werd hij maandagavond in allerijl naar het ziekenhuis in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine gebracht, en stierf hij dinsdagochtend.

Een merk op zich

Lagerfeld, die geboren werd in Hamburg, maar zich al snel vestigde in Parijs, was meer dan drie decennia lang creatief directeur bij Chanel waar hij acht collecties per jaar lanceerde. Hij veranderde het logo, de intussen wereldbekende dubbele C’s, en liet een frisse wind waaien door het modehuis: hij koos voor een modernere aanpak, een breder kleurenpalet en het gebruik van alternatieve stoffen zoals tweed. Al verliep dat niet altijd zonder slag of stoot. De vernieuwingen die Lagerfeld doorvoerde, werden niet door iedereen gesmaakt. Zo verliet Anna Wintour, hoofdredactrice van het toonaangevende modeblad Vogue, vroegtijdig een van zijn shows omdat hij strippers en zelfs pornosterren zijn creaties liet showen. Ook het gebruik van bont en zijn visie om van Chanel een meer toegankelijk merk te maken, leverde hem meermaals felle kritiek op.

Modeontwerper Karl Lagerfeld overleden
Topmodel Cara Delevingne Foto: Photo News

Door zijn voorliefde voor onbekende modellen maakte hij meer dan één model groot. Onder meer ex-topmodel Claudia Schiffer heeft haar bekendheid aan hem te danken. De modeontwerper vroeg in 1989 het toen nog onbekende model van amper negentien jaar voor een show van Chanel waarna ze internationaal doorbrak. Het duo werkte nog vele jaren samen en werd een van zijn (vele) muzes: ook Kate Moss en Cara Delevingne verschenen regelmatig aan zijn arm.

Modeontwerper Karl Lagerfeld overleden
Claudia Schiffer, Karl Lagerfeld, Kate Moss en de Franse actrice Virgenie Ledoyen

Choupette

Om zijn creatieve lusten te kunnen botvieren, richtte hij in 1987 een label onder zijn eigen naam op. Zijn ontwerpen voor Karl Lagerfeld werden vaak gekenmerkt door de aanwezigheid van zijn geliefde kat Choupette. Ook zijn eigen uiterlijke kenmerken zoals zijn zilveren haren, altijd netjes samengebonden met een zwart elastiekje of lint, en zijn donkere zonnebril werden meer dan eens gebruikt als uithangbord voor zijn eigen collecties.

Modeontwerper Karl Lagerfeld overleden
Foto: Photo News

Maar op dat onberispelijke uiterlijk kwam de laatste jaren wat sleet. In januari 2018 verscheen hij op de catwalk met een witte baard en zagen zijn eens zo keurige haren er verfomfaaid uit. Ook zijn huid leek valer en zijn gebit was in barslechte staat: hij ontbrak meerdere tanden en degene die hij wel nog had, kleurden geel. Fans maakten zich toen al zorgen over de gezondheid van de geliefde couturier. Bezorgdheden die hij nonchalant wegwuifde door te zeggen dat ze bij Chanel en Fendi nog geen vervanger moesten zoeken. Tot nu.

Modeontwerper Karl Lagerfeld overleden
Modeontwerper Karl Lagerfeld overleden
Foto: AFP
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees