FOTO. Deo Gratias, de taak is volbracht

Onder de naam ‘Deo Gratias’ werd door de werkgroep “Maricolen 1663-2018” een tentoonstelling opgebouwd en een boek uitgegeven aan de hand van waardevolle stukken uit de kloosters en het nooit eerder gepubliceerd historisch archief. De werkgroep had zich tot doel gesteld de betekenis en het belang van de Zusters Maricolen voor de regio van Dendermonde, Gent, Deinze, Schellebelle, Maldegem en Wieze onder de aandacht te brengen en zorg te dragen voor het erfgoed dat de zusters nalaten nu de congregatie in 2018 ophield te bestaan. De opening van de tentoonstelling en de voorstelling van het boek had plaats op vrijdagavond 15 februari. Er kwamen daarvoor niet minder dan 350 geïnteresseerden naar mudel, veel oud-leerlingen en -leerkrachten die nog allerlei herinneringen aan hun tijd met de zusters ophaalden, zowel uit Deinze, Maldegem, Schellebelle als Wieze. Ook Monseigneur Van Looy was tevreden en de laatste Zuster Maria Willems was zichtbaar aangedaan. De tentoonstelling loopt in mudel nog tot 28 april 2019.

Zuster Maria (Maria Willems, °1932) is de laatste overlevende zuster van de congregatie van de Zusters Maricolen in Deinze. Zij brengt haar laatste levensdagen dor in het WZC Sint-Jozef in Petegem. Door gebrek een opvolging zal haar dood het einde betekenen van meer dan 350 jaar geschiedenis en van 200 jaar aanwezigheid van de Zusters Maricolen in Deinze. Het mudel wijdt hier een tentoonstelling aan. Foto’s op groot formaat, pronkstukken, persoonlijke bezittingen en veelzeggende fragmenten brengen een stuk geschiedenis tot leven, waarover bij buitenstaanders heel weinig geweten is.

De congregatie van de Zusters Maricolen werd opgericht in 1663 in Dendermonde en stelde zich ten dienste van de medemens met zorg en onderwijs. Anna Puttemans verliet toen, samen met vijf jonge vrouwen, het begijnhof om een nieuwe ‘geestelijke schole’ te stichten. Het zal de basis worden voor de vele congregaties van de Zusters Maricolen, niet alleen in Deinze maar ook in Antwerpen, Brugge, Landen, Lede, Leuven en Staden.

Marollen – Maricolen

Aanvankelijk wordt er wat spottend naar die samenscholende vrouwen gekeken en ze worden ‘marolle’ genoemd, een zottin of een vrouw van lichte zeden. Dit zinde de geestelijke vaders natuurlijk niet en, ondanks hun pogingen om de populaire maar dubbelzinnige naam op een creatieve manier om te vormen, zoals naar ‘Moralen’ of ‘Maricolen’, bleven de zusters nog lang bekend onder hun volkse naam, ‘de Marollekens’.

Na het overlijden in 1675 van Cecilia D’Hulst, de eerste overste van de stichting, werd een ‘Tafel der afgestorvene susters met ’t jaer huns overlydens en oude’ bijgehouden. De dag dat de laatste zusters in 2016 het klooster in Deinze verlieten, sloten zij de last af. Er werden vier vakjes gemaakt met de namen van de vier laatste zusters. Onder de lijst met 347 vakjes werd een streep getrokken en daaronder schreven zij ‘Deo Gratias’.

Publicatie

Toen de laatste zusters op 12 juli 2016 de deur van het hoofdklooster in de Kaaistraat in Deinze achter zich dichttrokken, werd de werkgroep ‘Maricolen 1663-2018’ opgericht. Zij brengen nu een rijkelijk geïllustreerd boek met hardcover uit van bijna 400 pagina’s, gebaseerd op de originele kronieken en de historische archieven. Het boek kost €45 en vormt een mooie aanvulling op de expositie in het mudel.

Tentoonstelling

De tentoonstelling biedt een unieke kijk op het alledaagse leven van de zusters, waarvan er momenteel nog slechts één rest, op de wereld die zich volledig achter gesloten deuren afspeelde en waar een niet-ingetredene geen weet van had. De nonnen mochten zelfs de begrafenis van hun ouders niet bijwonen. Het regelboek stond vol met voorschriften waaraan de zusters zich moesten houden. Gehoorzaamheid, zuiverheid en armoede waren de belangrijkste kernwaarden, maar daarnaast waren er ook regels over het eten, wanneer er mocht gesproken worden en hoe frequent en hoe lang er moest gebeden worden. Dat ook geseling, boetekleren en het dragen van puntige kettingen binnen het regelboek was opgenomen, is door weinigen geweten.

mudel, Museum van Deinze en de Leiestreek, Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze, www.mudel.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio