Gigantische gletsjer twee keer zo groot als België dreigt los te komen van Antarctica: zeeniveau kan tot 3 meter stijgen

Een gletsjer die twee keer zo groot is als de oppervlakte van België dreigt te verdwijnen door de opwarming van de aarde. En als dat gebeurt, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn. “In het worstcasescenario is er sprake van een stijging van de zeespiegel met 3 meter”, klinkt het.

lbo

De Thwaitse-gletsjer is 600 kilometer lang, 120 kilometer breed en is een van de grootste gletsjers van West-Antarctica. Maar zal die nog lang blijven bestaan? Geavanceerde radars van NASA hebben binnenin de gletsjer een enorme holte waargenomen, waar er al een massa ijs is weggesmolten. Het gaat om een holte van 300 meter hoog, 10 kilometer breed en 4 kilometer lang. Die holte verwarmt de gletsjer van binnenuit, waardoor die verder wegsmelt. Het zeewater binnenin de gletsjer is nu al verantwoordelijk voor 4 procent van de totale stijging van de zeespiegel.

Maar de gletsjer dreigt dus volledig te verdwijnen, en in dat geval zou het waterpeil met 65 centimeter stijgen. Sommige modellen spreken zelfs van een stijging van het water met 3 meter. Volgens Eric Rignot, hoogleraar Earth Science aan Universiteit van Californië, is West-Antarctica gedoemd om te verdwijnen. Rignot bestudeerde het fenomeen in de Thwaitse-gletsjer en zegt dat hij denkt dat het publiek niet beseft wat er op Antarctica en in de poolgebieden echt aan het gebeuren is. “We doen het niet goed. Dit fenomeen is onmogelijk te stoppen”, zegt hij. “Maar het kan wel vertraagd worden, als we de opwarming vertragen. De gletsjer zal zich wellicht blijven terugtrekken, maar door iets aan de klimaatverandering te doen, kunnen we dat proces héél traag laten verlopen.”

Ook Emmanuel Le Meur, docent aan de Universiteit van Grenoble, bevestigt dat: “De grote vraag is nu of dit het geval is de komende decennia, de volgende paar eeuwen of zelfs volgende millennia. Hoe snel dit zal lopen, hangt af van onze manier van leven en van wat onze besluitvormers zullen doen.”

© REUTERS

bekijk ook

Zeeniveau stijgt als reusachtige ijsberg plots van gletsjer afscheurt: “Dramatische realiteit van klimaatverandering”

Gletsjer met oppervlakte van een gemiddelde Belgische stad komt in zee terecht

Gigantische ijsberg scheurt af van gletsjer: “We hoorden gerommel alsof het donderde”

Meer over Zuidpool