Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Leonie en haar team met hun windturbine.rdb

Nieuwe locatie in rijkswachtkazerne moet voor meer interactie zorgen

Elk goed idee is welkom in vernieuwde FabLabs

Elsene

-

De FabLabs van de VUB en de ULB hebben hun intrek genomen in de voormalige rijkswachtkazerne van Elsene. De studenten leren er hun kennis om te zetten in praktijkwerk. Vanaf maart zijn alle Brusselaars met een goed project er trouwens welkom.

Leonie Plasmans en haar teamgenoten Ryan en Jens zijn al enkele maanden bezig met het bouwen van een windturbine. Het gaat om een project dat alle tweedejaarsstudenten industriële wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel moeten afwerken.

En waar kan dat beter dan in een eigen ruimte waar alle nodige materiaal voorhanden is? Daarom krijgen de studenten van de VUB en de Franstalige ULB nu ook een FabLab (Fabrication Laboratories) ‘dichter bij huis’ aangeboden door de universiteit.

Prototypes

“Het gaat om een werkplaats waar prototypes worden gemaakt”, legt Mark Runacres, professor van de opleiding Industriële Wetenschappen, uit. “Met de eigen werkplaats verkleinen we de afstand tussen het idee en het uitwerken er van.”

Mark Runacres oprichter van Fablab “Dankzij onskrijgt dezesite meer schwung”

De FabLabs van de VUB bestaan al zo'n tien jaar, maar waren voordien gevestigd in de slachthuizen van Anderlecht. Nu hebben ze een onderkomen gevonden in de voormalige rijkswachtkazerne van Elsene. Het gaat om de eerste universitaire aanwezigheid in de oude kazernes, die over enkele jaren een volledig nieuwe bestemming krijgen met de inplanting van een universitaire site onder de naam Usquare.brussels.

Creatief uitleven

Professor Runacres is opgetogen over de verhuis. “Nu kan de hele universiteit mee genieten van deze werkplek. Voorlopig werken er hier zo'n 350 studenten aan hun prototypes, binnenkort stellen we de site voor iedereen open. Ook hobbyisten of bijvoorbeeld modeontwerpers kunnen hier dan hun creaties uitwerken. Zo hopen we meer mensen over de vloer te krijgen en meer interactie te hebben met de rest van de stad. Bovendien geven we dankzij onze aanwezigheid opnieuw wat schwung aan deze site.”

Voor Leonie en haar teamgenoten is de aanwezigheid van het FabLab dichter bij de universiteit alvast een goede zaak. “Dat maakt het veel gemakkelijker om te werken. Het is ook leuk om zelf prototypes te bouwen. Zo kunnen we ons creatief uitleven.”

Het beste van Enkel voor abonnees