Belgische atleten moeten gedragscode tekenen na eerder ‘incident’ met Nafi Thiam op EK in Berlijn

Belgische atleten moeten gedragscode tekenen na eerder ‘incident’ met Nafi Thiam op EK in Berlijn

De Belgische atletiekfederatie wil de atleten die deelnemen aan het EK Indoor in Glasgow een gedragscode laten tekenen met een aantal kledingvoorschriften. Ook zouden ze afstand moeten nemen van hun portretrechten. Sommige atleten hebben anoniem al laten weten de code niet te zullen ondertekenen.

Samengevat: atleten mogen niet langer eender welke kledij dragen maar worden verplicht de kledij van de federatie te dragen. Wie niet aan de voorschriften voldoet, riskeert een boete die kan oplopen tot 20.000 euro. Wie hardleers blijft, zal eventueel in de toekomst niet meer geselecteerd worden.

Die boodschap kregen het gros van de topatleten deze week in hun mailbox. Bedoeling is om de commerciële partners van de atletiekfederatie te beschermen. Atleten wordt gevraagd de hen aangeleverde kledij te dragen, ook tijdens persconferenties of speciaal georganiseerde events. Individuele sponsors mogen niet getoond worden, tenzij er een schriftelijk akkoord is met de federatie.

Incident Thiam

De gedragscode is het gevolg van een incident met olympisch kampioene Nafi Thiam tijdens het EK outdoor in Berlijn. Zij droeg in Berlijn weliswaar de kledij van de federatie maar die van een jaar eerder. Daarop ontbrak één van de hoofdsponsors van de federatie. De federatie ‘dwong’ Thiam de kledij te wisselen voor haar tweehonderd meter, het vierde onderdeel van haar eerste wedstrijddag. De federatie dreigde ermee Thiam uit de wedstrijd te halen indien ze niet gehoorzaamde. De gedragscode eist ook dat atleten afstand doen van hun portretrechten en dat ze geen schadevergoeding zullen eisen bij de federatie.

De eventuele straffen liggen hoog: de boetes gaan van duizend tot twintigduizend euro, afhankelijk van de ranking van de atleet in kwestie. De federatie dreigt er ook mee de zondigende atleten in de toekomst niet meer te zullen selecteren.

Geen dwangbuis

“We willen hiermee de atleten niet in een dwangbuis steken”, zegt Christian Maigret, die als technisch directeur van de Waalse atletiekbond mee in de Belgische atletiekbond zetelt. “Maar er zijn regels en die moeten worden gerespecteerd. Want in elke competitie treden wel enkele atleten die met de voeten.”

Nu lijkt een boete tot 20.000 euro en niet-selectie wel erg disproportioneel, toch? Maigret: “Neen, die zijn evenredig met het financiële verlies voor de federatie als atleten zich niet aan de regels houden.”

Donderdag zullen de geselecteerde atleten, die morgen officieel worden voorgesteld, nog meer tekst en uitleg krijgen. “We zullen het duidelijk uitleggen dat het om gemeenschappelijke belangen gaat.” En wat als een atleet weigert te tekenen? Wordt hem dan een selectie tot het EK zaalatletiek in Glasgow ontnomen? “Zover zijn we nog niet, we zullen wel zien.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.